Φρούτα (Φραγκόσυκο, Σύκο, Σταφίδες , Κυδώνια)

3γ8-6
Φραγκόσυκο
Ένα φυτό που φύεται στη χερσόνησο της Μάνης και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η φραγκοσυκιά. Ο «επιθετικός» στην όψη κορμός του χρησιμοποιείται κατά κόρον για τον ορισμό συνόρων περιουσιών – καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Όμως αυτός ο αποτελεσματικός φράχτης τους καλοκαιρινούς μήνες παράγει μοναδικούς στη γεύση καρπούς, τα φραγκόσυκα.
Οι μανιάτες είχαν εφεύρει ειδικά εργαλεία με τη βοήθεια των οποίων συνέλεγαν και καθάριζαν τους αγκαθωτούς αλλά πλούσιους σε θρεπτικά στοιχεία καρπούς.
Το φραγκόσυκο είναι ευρέως διαδεδομένο τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες της περιοχής. Για τους παλιούς Μανιάτες το φύλλο της φραγκοσυκιάς, όσο ήταν τρυφερό και πριν βγάλει αγκάθια, ήταν ένα εξαιρετικό έδεσμα. Το άνοιγαν στη μέση, το έψηναν και το έτρωγαν σαν γλυκό πιτάκι.
Πρόσθετα το χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό των πριονιών για να απομακρύνουν τα υπολείμματα του ξύλου από τη λάμα. Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες, το φύλλο της φραγκοσυκιάς το χρησιμοποιούσαν και ως κατάπλασμα σε πληγές γιατί έχει επουλωτική δράση.

Γνωρίζετε ότι…

  • Ο τρόπος συλλογής και το καθάρισμα του φραγκόσυκου απαιτεί μεγάλη προσοχή. Καλό θα είναι να ρωτήσετε για τον τρόπο που πρέπει να τα καθαρίσετε.
  • Είναι ένα φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Β6, και βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες.
    Μπορεί να γίνει γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και λικέρ…

Το φραγκόσυκο απαιτεί μεγάλη προσοχή για τον καθαρισμό του. Επιτυγχάνεται με τρεις τομές επί του καρπού. Οι δύο στα άκρα και είναι βαθιές και η τρίτη ενώνει τις δύο προηγούμενες και είναι ρηχή, όσο το πάχος του φλοιού. Με τις τρεις αυτές μαχαιριές γίνεται εφικτό το εξής:

Το φραγκόσυκο έχει σχήμα ωοηδές. Με τις τομές Α” και Β” επιτυγχάνουμε να μετατρέψουμε το ωοειδές σχήμα σε κυλινδρικό. Η τομή Γ” τέμνει καθέτως τον φλοιό, ο οποίος με απλό τράβηγμα, αποχωρίζεται του καρπού.

Σχηματική παράσταση χρήσης πιρουνιού και μαχαιριού. Οι αριθμοί υποδηλώνουν την σειρά των τομών. Μετά τις τρεις τομές, απομακρύνουμε πλευρικώς το φλοιό και αποκαλύπτεται ο καρπός ο οποίος αφαιρείται με το χέρι (ή το πιρούνι).

Σύκο
ΣύκοΗ συκιά ευδοκιμεί στην Μάνη. Η περίοδος συγκομιδής των σύκων καθώς η περίοδος που ωριμάζουν είναι από τα τέλη Ιουλίου έως και το Σεπτέμβριο. Τα φρούτα της συκιάς, οι Μανιάτες τα μάζευαν συστηματικά και τα αποξήραναν, προκειμένου να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε ετήσια βάση. Λόγω του φτωχού διαιτολογίου τους συνήθιζαν να τρώνε ξερά σύκα μαζί με ρίγανη και καρύδια. Πρόκειται για έναν συνδυασμό τροφών με υψηλή διατροφική αξία. Τη ρίγανη την χρησιμοποιούσαν ως φυσικό συντηρητικό κατά τη διαδικασία αποξήρανσής τους.