Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016

 H εξερεύνηση αρχίζει

σε 125 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα

Αφιερωμένη στην έννοια της εξερεύνησης είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία  για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ).

Στην τελική ευθεία για την μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινού και αναβάθμισης των υπηρεσιών της, η ΕΒΕ αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και αυτό το καλοκαίρι συντονίζει 3.200 δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου»!

 

Από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, γονείς και παιδιά αναλαμβάνουν καθημερινά μία αποστολή: με αφετηρία τη βιβλιοθήκη τους και οδηγό ένα προσωπικό ημερολόγιο εξερεύνησης, παρατηρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν και δημιουργούν, γνωρίζοντας τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο.

Η Καψάλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ανατολικής Μάνης έχει συμπεριληφθεί στις 125 βιβλιοθήκες του Δικτύου  Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι που αναδεικνύει δεινούς εξερευνητές και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των βιβλιοθηκών, ως κέντρα γνώσης και δημιουργικότητας σε κάθε κοινότητα.

Κάθε μέρα η Βιβλιοθήκη μας έχει μια θεματική αποστολή εξερεύνησης που φέρει εις πέρας με τη βοήθεια κοινής βιβλιογραφίας και δημιουργικών εργαστηρίων επιλέγοντας διαφορετικό μέσο εξερεύνησης: τη ζωγραφική, το θέατρο, τη φωτογραφία, την ραπτική κ.ά.

Καθώς ολοκληρώνονται οι αποστολές, παιδιά από βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα επικοινωνούν τις περιπέτειες τους στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #ΚΕ2016gr και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα network.nlg.gr. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσκαλεί και τους ενήλικες να συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές αποστολές εξερεύνησης του κόσμου, χρησιμοποιώντας το ίδιο hashtag.

Μπορείς να εξερευνήσεις ένα φτερό; Ένα εισιτήριο; Κάτι με βούλες ή τέσσερα τετράγωνα; Φέτος στις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας όλα έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να εξερευνηθούν.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 125 ελληνικές πόλεις. Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης, για πέμπτη συνεχή χρονιά, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr
Σελίδα facebook ΕΒΕ: www.facebook.com/NLGreece
Hashtag: #KE2016gr

Για επικοινωνία και δηλώσεις συμμετοχής:
Βασιλική Κουμουνδούρου και Ιωάννα Μητσάκου: 27330 23888

 

Άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης – Παλαιό Παρθεναγωγείο

IMG_0930 (2)

Γύθειο, 24.05.2016

 

Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης, που στεγάζεται στο πλήρως αναπαλαιωμένο κτίριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου στο κέντρο του Γυθείου, άνοιξε επίσημα τις πύλες του στο κοινό, το Σάββατο 14 Μαΐου 2016.

Στο κάλεσμα του Δήμου ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικοί του Παλαιού Παρθεναγωγείου, αλλά και άνθρωποι που ανιδιοτελώς προσέφεραν προσωπικά τους αντικείμενα με σκοπό να εμπλουτίσουν τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Κέντρου Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους, ευχαρίστησε και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του έργου αυτού κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη του Δήμου για την προσφορά τους στην επιτυχία αυτή, και ειδικότερα τον κ. Κώστα Σαμιώτη και την κα Λένα Καραμπάση από το Γραφείο Προγραμματισμού, τον κ. Βασίλη Βερούτη προϊστάμενό της Τεχνικής Υπηρεσίας και τους επιβλέποντες το έργο, τον αρχιτέκτονα κ. Λεωνίδα Ιωαννίδη και τον Ηλεκτρολόγο κ. Δημήτρη Κουράκο, τους Προϊσταμένους, καθώς και όλο το προσωπικό των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Στρατηγάκος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου κ. Γεώργιος Μητσάκος, οι οποίοι αφού συνεχάρησαν το Δήμαρχο αλλά και όλους τους συντελεστές του έργου, εξέφρασαν ομόφωνα το θαυμασμό τους και τόνισαν το πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται τόσο σημαντικά έργα που σκοπό έχουν να διαφυλάττουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και να συμβάλλουν στην προώθηση του τουρισμού και στην ανάπτυξη της Μάνης.

 

Στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διαδικασία του μουσειολογικού και ερμηνευτικού σχεδιασμού του Κέντρου Πολιτισμού από τη Μουσειολόγο κα Ευγενία Σταυράκη καθώς και για τα ευρύτερα ζητήματα πολιτισμού στη Μάνη, στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη εποχή, από τον Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο – Εθνολόγο κο Γιάννη Σαΐτα. Στις εισηγήσεις έγινε ιδιαίτερη μνεία για την αποστολή και τη χρησιμότητα του Κέντρου καθώς και το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει για την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του τόπου.

Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα προσφέρθηκε αναμνηστικό σε όλους τους δωρητές του ΚΠΑΜ, για την προσφορά και τη συμβολή τους στο Κέντρο Πολιτισμού.

Η κυρία Καίτη Καρλαύτη, διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου την περίοδο που αυτό στεγαζόταν στο κτίριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου, ανέφερε χαρακτηριστικά «Όταν με πήραν από το Δήμο ότι θα γίνουν τα εγκαίνια, συγκινήθηκα ιδιαιτέρως, διότι από εδώ έφυγα συνταξιούχος, ήμουν διευθύντρια… Μου φαίνεται ότι θα μπω στην Άγια Σοφιά να προσκυνήσω»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνεπώς, τυγχάνει, πολλών  από καρδίας συγχαρητηρίων, ο Κύριος Δήμαρχος, ο οποίος, παρά την παρέλευσιν τόσων χρόνων, απεφάσισε μετά των αξιοτίμων συνεργατών του, να παραδίδει σήμερα, ένα τιμαλφές του τόπου κειμήλιον σέ μάς και στούς επιγενομένους συμπολίτες μας, ένα κτίσμα, λαλίστατο μάρτυρα Πολιτισμού, γι’ αυτούς που θα εισέρχονται στο Γύθειο.… Το Γύθειο και οι ενοικούντες εν αυτώ μετά της εμής ελαχιστότητος αλλά, θέλω να πιστεύω, και οι επιγενόμενοι Γυθειάτες, θα είναι στο τετιμημένο Όνομά σας, ευγνώμονες εσαεί!      Άξιος!!»

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος μαζί με το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο,  έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων, υπό το άκουσμα εμβατηρίου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ανατολικής Μάνης, και τη συνδρομή του μικρού μαθητή Νικολάου Γκλεζάκου.

Τον παγκοσμίου φήμης Βαρύτονο κο Λούη Μανίκα, με καταγωγή από τον Άγιο Νικόλαο Μελιτίνης, είχαν τη χαρά να απολαύσουν οι πρώτοι επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού, με την εξαίσια ερμηνεία, μελοποιημένων ποιημάτων σε ένα πρόγραμμα με θέμα «Ύμνος στον Πολιτισμό της ιδιαιτέρας Πατρίδας μας», υπό τη συνοδεία στο πιάνο του κου Μάριου Καζά. Οι χώροι του Παλιού Παρθεναγωγείου πλημμύρισαν υπέροχες μελωδίες, ταξιδεύοντας το κοινό σε άλλες εποχές.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο φορέα ανάδειξης της Μανιάτικης πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινωνικο-οικονομικής της εξέλιξης, τόσο στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και σε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ιδανικό προορισμό μαγευτικής διαδραστικής πολιτιστικής εμπειρίας.

Σκοπός του ΚΠΑΜ είναι να προβάλλει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου της Ανατολικής Μάνης, τη σημαντική τοπική φυσιογνωμία, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων την προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Μάνη, εστιάζοντας στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της περιοχής και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στην κοινωνικοοικονομική και τουριστική της ανάπτυξη.

Το έργο ύψους 1.168.661,59 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013, θεματική προτεραιότητα 57, «Βελτίωση τουριστικών υπηρεσιών» του άξονα 3 «Βελτίωση του Επιχειρησιακού Περιβάλλοντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», υπό την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Ο εκθεσιακός χώρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης (Παλαιό Παρθεναγωγείο) υποδέχεται το κοινό: καθημερινά 10:00–13:00 & 18:00–21:00 και το ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το αναγνωστικό κοινό: Δευτ–Τρ–Τετ–Παρ. 8:00–14:30 και κάθε Πέμπτη 9:00-13:00 & 17:00–21:00.

Στοιχεία επικοινωνίας
τηλ: 27330 23888
email: info@kpmanis.gr

Η περιήγηση στο χρόνο και στον τόπο μόλις ξεκίνησε…

Χαιρετισμός Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ν. Ανδρεάκου

Κυρίες και Κύριοι

Το Παρθεναγωγείο χτίστηκε μαζί με το Δημαρχείο από τον αναμορφωτή Δήμαρχο Γυθείου Βασίλειο Καλκανδή το έτος 1891 και φέρεται ως έργο του Βαβαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.

Έχει όλα τα γνωρίσματα του νεοκλασσικισμού, δηλαδή του θεωρητικού ρεύματος του 18ου αιώνα που βασίστηκε στα πρότυπα της Ελληνικής κλασσικής αρχαιότητας, εκφράζοντας το πνεύμα του Διαφωτισμού.

Το ρεύμα αυτό, στο επίπεδο της αρχιτεκτονικής διακρίνεται για τη μορφολογική προσαρμογή στο ελληνικό τοπίο, την ευαίσθητη χρήση των αρχιτεκτονικών χρωματισμών και κυρίως την ανθρώπινη κλίμακα των κτηρίων.

Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ως σημαντικό αρχιτεκτονικό δείγμα δημοσίου κτηρίου του 19ου αιώνα.

Χρησιμοποιήθηκε ως Σχολείο θηλέων και γι’ αυτό ονομάστηκε Παρθεναγωγείο.

Στέγασε για πολλές δεκαετίες το 2ο Δημοτικό Σχολείο και μετά το 1945 με τον εμφύλιο πόλεμο και το ρεύμα αστυφιλίας, που άλλαξε και την πληθυσμιακή σύνθεση του Γυθείου με τον εκπατρισμό χιλιάδων οικογενειών, υποβαθμίστηκε και κατέληξε να χρησιμοποιείται από το Δήμο ως αποθήκη.

Ένας διαχρονικός παρατηρητής θα μπορούσε να παραλληλίσει την παρακμή έως το όριο της κατάρρευσης του Παρθεναγωγείου με την παρακμή της πόλης του Γυθείου, με την υποβάθμιση του αστικού χαρακτήρα του Γυθείου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η παρακμή και η υποβάθμιση ακολουθούνται και από τις αντίστοιχες νοοτροπίες.

Για μένα προσωπικά, αλλά και για πολλούς άλλους συμπατριώτες μας, η κατάσταση αυτή στην οποία είχε περιέλθει η πρωτεύουσα της Μάνης, έπρεπε πάση θυσία να ανατραπεί.

Σήμερα, 14 Μαΐου 2016, 125 χρόνια μετά την ανέγερσή του, σας καλωσορίζω στα εγκαίνια του αποκατεστημένου κτηρίου του Παλαιού Παρθεναγωγείου που θα στεγάσει το Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Θα προτιμούσα βέβαια, όπως και οι περισσότεροι από εσάς, για να μην πω όλοι, να στεγάζει το Κέντρο Πολιτισμού Μάνης, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση που όπως εκτιμώ θα την κάνουμε σύντομα.

Το έργο της αποκατάστασης του Παρθεναγωγείου εντάχτηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013, δηλαδή το ΕΣΠΑ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα» το Δεκέμβριο του 2012.

Ο προϋπολογισμός του ήταν 1.170.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτούσε την ενίσχυση των υποδομών αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος με στόχο τη δημιουργία πυρήνων τουριστικής ανάπτυξης περιφερειακής σημασίας.

Ο μηχανισμός του Δήμου ανταποκρίθηκε επιτυχώς.

Σχεδίασε, διεκδίκησε, ανέλαβε και εκτέλεσε το έργο αυτό, που είναι  μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της περιοχής μας.

Εδώ οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια, τα στελέχη του Δήμου για την προσφορά τους στην επιτυχία αυτή, και ειδικότερα από το Γραφείο Προγραμματισμού τον κ. Κώστα Σαμιώτη και την κα Λένα Καραμπάση, από την Τεχνική Υπηρεσία τον προϊστάμενό της κ. Βασίλη Βερούτη και τους επιβλέποντες το έργο, τον αρχιτέκτονα κ. Λεωνίδα Ιωαννίδη και τον Ηλεκτρολόγο κ. Δημήτρη Κουράκο, τους Προϊσταμένους, και όλο το προσωπικό των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου μας.

Πέραν όμως των στελεχών του Δήμου, οφείλω να ευχαριστήσω για την αμέριστη βοήθειά τους, από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας τον κ. Γεώργιο Σούλιο, από το Υπουργείο Τουρισμού τον κ. Ευθύμιο Πούλο, και από το Υπουργείο Πολιτισμού τον κ. Παναγιώτη Νταή και την κα Ιωάννα Κολώκα.

Τι επιδιώκουμε όμως από το έργο αυτό κυρίες και κύριοι;

Να αποκαταστήσουμε μόνο ένα ωραίο νεοκλασικό κτήριο για να εξαλείψουμε την ασχήμια που υπήρχε στο κέντρο της πόλης;

ΟΧΙ!

Το έργο αυτό έγινε για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Το οποίο θα διατυπώσω συνοπτικά.

Οι επισκέπτες της περιοχής (που πρέπει να αυξηθούν), δε διανυκτερεύουν στα όρια του Δήμου μας στον επιθυμητό βαθμό και δεν καταναλώνουν τα τοπικά προϊόντα στην περιοχή μας, ή και εκτός αυτής, επίσης στον επιθυμητό βαθμό.

Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στην μη ικανοποιητική παρουσίαση του συνολικού τουριστικού προϊόντος και στην έλλειψη κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών που:

Πρώτον: Θα δικτυώσουν την προσφορά με τη ζήτηση και θα τονώσουν την ιδιαίτερη μανιάτικη ταυτότητα και

Δεύτερον: Θα προσφέρουν στον επισκέπτη μια ευχάριστη εμπειρία περιήγησης στο χώρο και στο χρόνο της περιοχής, αξιοποιώντας έτσι τον ελεύθερο χρόνο του.

Το πρόβλημα αυτό αναλύθηκε για να αντιμετωπιστεί σε τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες στεγάζονται και εκτίθενται στο παρόν κτήριο.

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει την προ-βιομηχανική Μάνη και ειδικότερα την πέτρα, την αλατο-παραγωγή και τα μανιάτικα γένη, τη μελισσοκομεία, την ελαιοκομία και τη θρησκεία, τα δημητριακά και τα όσπρια, το κυνήγι ορτυκιού, τα αρωματικά φυτά, τα φραγκόσυκα και τη θέση της γυναίκας στη μανιάτικη κοινωνία.

Όλα αυτά που περιγράφει με το δικό του βιωματικό τρόπο από το 1980 ο εκλεκτός συμπατριώτης μας Κυριάκος Κάσσης στο βιβλίο του «Λαογραφία της Μέσα Μάνης» αλλά και άλλοι εκλεκτοί Μανιάτες λογοτέχνες, και είναι γνωστά στο αναγνωστικό τους κοινό.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει την ανάπτυξη από το 1830, με τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, και ειδικότερα τη μετάβαση από το Μαραθονήσι στο Γύθειο, το εμπόριο και τη βιοτεχνία, το λιμάνι του Γυθείου, την παιδεία, τη μουσική ιστορία του Γυθείου, τους φωτογράφους του και το Φάρο του.

Δηλαδή όλα αυτά που προσδιορίζουν την αστική ανάπτυξή του.

Και όταν μιλάμε για την τέχνη της φωτογραφίας στη Μάνη, στο νου μας έρχεται το έργο του αείμνηστου συμπατριώτη μας Γιάννη Βουρλίτη, που μέρος του κοσμεί σχετική αίθουσα.

Η Τρίτη ενότητα αναλύει το Δήμο Ανατολικής Μάνης ως ένα σύγχρονο Τουριστικό προορισμό.

Το κτήριο λοιπόν αποκαταστάθηκε για να στεγάσει μέσα του το μηχανισμό, δηλαδή ανθρώπους, εκθέματα και λοιπά, που θα αξιοποιήσει, θα προβάλει, θα εξηγήσει αναλυτικά και με οργανωμένο τρόπο όλα τα επιμέρους θέματα που προσδιορίζουν την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της Μάνης.

Πέραν αυτών όμως, η πληροφόρηση με έντυπα και διαδικτυακά μέσα, θα ενημερώνει τον υποψήφιο επισκέπτη για το τι θα βρει και τι θα δει σε κάθε χωριό της Μάνης και θα του προτείνει τις κατάλληλες διαδρομές.

Και μάλιστα αυτά, ανά ομάδα ενδιαφερόντων και ενδιαφερομένων, για να είναι δυνατή η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Πεζοπορικού, θρησκευτικού, ιστορικού, γευσιγνωστικού και άλλων, ώστε με τον συνδυασμό της ανάδειξης διαφορετικών εμπειριών να εξελιχθεί η Μάνη σε έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό.

Εδώ όμως κρίνω απαραίτητο κυρίες και κύριοι , να υπογραμμίσω ότι η βελτίωση των τουριστικών υποδομών και η αυξημένη ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών από τους επαγγελματίες της περιοχής μας, πρέπει να είναι συνεχής για να είναι δυνατό να επιτύχει η όλη προσπάθεια.

Το Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας, πρέπει να αντικατοπτρίζει την τοπική κοινωνία και να στηριχτεί από τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες, προτρέποντάς τους να το επισκεφτούν.

 

Επίσης, όλος ο μηχανισμός του Δήμου – αιρετοί και εργαζόμενοι – πρέπει να επιδεικνύουν την ίδια και μεγαλύτερη φροντίδα, στην παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες και επισκέπτες μας.

Η ανάπτυξη του τόπου, είναι έργο και των δύο πλευρών.

Όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η ευθύνη μας και το ενεργό ενδιαφέρον μας σαν πολίτες, δε σταματά στην εξώπορτα του σπιτιού μας ή του μαγαζιού μας.

Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, από τη φύση και την ιστορία και πρέπει να φανούμε αντάξιοί του.

Η λογική της κατσίκας του γείτονα, δεν ταιριάζει στη Μάνη.

Την υποβαθμίζει.

Τα αόριστα «άκουσα» και «μου είπανε», για να μην πούμε ευθέως τη γνώμη μας ή το ερώτημά μας, δείχνουν φόβο κι ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος, οδηγεί σε λάθη.

Πρέπει να μας γίνει βίωμα ότι η εξέλιξη και η προκοπή κάθε τόπου είναι ποσό ευθέως ανάλογο και με την ποιότητα των κατοίκων του.

Το Παλαιό Παρθεναγωγείο λοιπόν, κυρίες και κύριοι, μεταμορφώνεται σε μία ΠΥΛΗ στο ιδιαίτερο σύμπαν της Μάνης.

Τα εκθέματα που θα δείτε στις αίθουσες, είναι η ευγενική και ανιδιοτελής προσφορά των συμπατριωτών μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής, και τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρκετά για να δώσουν τη διαχρονική εικόνα της Μάνης και ακόμη ότι χρειάζεται πολύ πνευματική και καλλιτεχνική εργασία για να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι διαθέτουμε το Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας για τις συνθήκες ζωής και την κοινωνική και παραγωγική οργάνωση της περιοχής μας στις προηγούμενες εποχές.

Για το λόγο αυτό, η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα πρέπει να αποτελέσει μέλημα των κατάλληλων ανθρώπων.

Η εμπειρία του επισκέπτη στο Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας, δεν πρέπει να ταυτιστεί με την επίσκεψη σε ένα κοινό Λαογραφικό Μουσείο.

Οφείλουμε να αποφύγουμε αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο.

Για να ενισχύσουμε την επισκεψιμότητα και την καθημερινή του λειτουργία, μεταφέραμε εδώ τη Βιβλιοθήκη του Δήμου, πιστεύοντας παράλληλα ότι εδώ είναι η φυσική της θέση για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε.

Σκοπεύουμε δε να την εξοπλίσουμε και με όλη την Ελληνική βιβλιογραφία που αναφέρεται στη Μάνη.

Το σύγχρονο ενδιαφέρον για τη Μάνη, είναι πολύπλευρο.

Δεν εξαντλείται στις τουριστικές παραλίες της και στην εγχώρια και ξένη εκδρομική ψυχαγωγία.

Έχει βάθος και πλάτος, ωραίο και σοβαρό, που ανάγεται σε ποικίλα θέματα λαογραφίας, ιστορίας της τέχνης, αρχιτεκτονικής, πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας, τεχνολογίας και πολλά άλλα.

Η απαράμιλλη γοητεία της Μάνης, βρίσκεται κατ εξοχήν στη συγκίνηση της αναβίωσης του παρελθόντος που είναι τόσο μακρινό αλλά και τόσο πρόσφατο ταυτόχρονα.

Τις απογευματινές ώρες, στο ηλιοβασίλεμα, οι μισογκρεμισμένοι πύργοι των χωριών και των οικισμών της Μέσα Μάνης, προβάλουν σαν παραμυθένιες πολιτείες, τυλιγμένες στο μυστήριο του θρύλου και της υποβολής.

Ένα θέαμα ανεπανάληπτης ομορφιάς, ενός κόσμου που έφυγε και που όμως δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρει.

Αυτό το έργο τους το χρωστάγαμε.

Κυρίες και Κύριοι, σαν Δημοτική Αρχή, θεωρούμε ότι το Κέντρο Πληροφόρησης και ερμηνείας που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι μία γέφυρα με το παρελθόν μας.

Είναι μία καινοτομία στην πορεία αυτού του τόπου και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιάννη Σαΐτα, για τη γενικότερη προσφορά του στη Μάνη και για τη σημερινή ομιλία του, που θα ακούσουμε στη συνέχεια.

 

Σας ευχαριστώ

 

????????????????????????????????????_MG_0199 _MG_0197????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????_MG_0428 _MG_0462????????????????????????????????????????????????????????????????????????_MG_0467

 

 1/11/15

ΤΑΝΕΑ-2