Γαστρονομία και τοπικά προϊόντα

γαστρονομίαΜυρωδιές και γεύσεις της Μανιάτικης γης

Περιγραφή διαδρομής

 

Οι γεύσεις της μανιάτικης κουζίνας ακολουθούν τον επισκέπτη σε κάθε βήμα του. Από το πλακόστρωτο της Αρεόπολης ως τα ταβερνάκια στην προκυμαία του Γυθείου και από τον Γερολιμένα ως το λιμάνι του Κότρωνα. Στα γραφικά παραλιακά χωριά θα δοκιμάσει φρέσκα θαλασσινά , αλλά και παραδοσιακές χορτόπιτες και εκλεκτά κρέατα, μαγειρεμένα με μεράκι και πασπαλισμένα με αφράτο θαλασσινό αλάτι από την αγκαλιά της θάλασσας. Φεύγοντας θα πάρει σίγουρα μαζί του την ανάμνηση μιας μοναδικής γευστικής εμπειρίας αλλά και αρκετές προμήθειες (λάδι, μέλι, παστέλι, παξιμάδια, σύγλινο, ελιές, μυρωδικά και τσάι)που θα τον συνοδεύουν μέχρι την επόμενη επίσκεψη του στον ευλογημένο τόπο της Μάνης.

Πληροφορίες για τον επισκέπτη

Τόπος άγονος και τραχύς η Μάνη , με μια άγρια ομορφιά που καθηλώνει τον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου. Ξεχωρίζει για την ιστορία της , τους θρύλους και τις παραδόσεις που περνάνε αναλλοίωτες από γενιά σε γενιά .Ξεχωριστό κεφάλαιο της παράδοσης αυτής η τοπική γαστρονομία και τα μοναδικά προϊόντα του τόπου. Το μέλι και το λάδι, το καπνιστό χοιρινό, το γνωστό σε όλη την Ελλάδα σύγκλινο , τα λούπινα και τα παξιμάδια, οι λαλαγγίτες και τα πιτάρια με τα χορταρικά και τα μυρωδικά της μανιάτικης γης , το παστέλι που παρασκευάζεται ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και το θαλασσινό αλάτι, εξαιρετικά ωφέλιμο και γευστικό που συγκεντρώνεται μέσα στα κοιλώματα των βράχων.

Πληροφορίες αναψυχής
Οι επιλογές της μανιάτικης χερσονήσου πολλές. Παραλίες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών αλλά και όρμοι απόμεροι που προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικές συνταγές αλλά πλήθος ευκαιριών για αναψυχή στις εκδηλώσεις των τοπικών γιορτών και στα πανηγύρια των χωριών. Ακολουθήστε το χάρτη και το ένστικτο σας. Και αν δεν τα δείτε όλα μην απογοητευτείτε .Η Μάνη θα σας περιμένει κάθε χρόνο στη φιλόξενη αγκαλιά της για να σας χαρίσει απλόχερα της ομορφιές της…

Σημείο ενδιαφέροντος Α
Σύγκλινο … το καπνιστό χοιρινό


Απαραίτητο σε κάθε μανιάτικο νοικοκυριό το καπνιστό χοιρινό , ετοιμαζόταν τελετουργικά από τα αρσενικά μέλη της οικογένειας τις παραμονές των Χριστουγέννων. Το κρέας κοβόταν σε λωρίδες, το κρεμούσαν στο τζάκι όπου καπνιζόταν με διάφορα μυρωδικά (φασκόμηλο, θυμάρι, κερακιά, κυπαρίσσι, σχίνο) και στην συνέχεια παστωνόταν σε μεγάλα πήλινα δοχείο , με ελαιόλαδο ή λίπος αναγκαίο για την συντήρηση του. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σήμερα. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει συνταγές με βάση το χοιρινό σε όλη τη Μάνη , αλλά και να προμηθευτεί ποσότητες χοιρινού που πωλούν οι τοπικές βιοτεχνίες , μαζί με τα άλλα τοπικά προϊόντα.

 

Σημείο ενδιαφέροντος Β

Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο

 
Βασικό συστατικό της μανιάτικης κουζίνας , το λάδι από τα ευλογημένα δέντρα της ελιάς που συναντά κανείς διάσπαρτα στα μικρά πλατώματα, αλλά και στις τεχνητές πεζούλες στην περιφέρεια των οικισμών. Σε φρέσκο λάδι θα τηγανιστούν από τις νοικοκυρές οι λαλαγγίτες και οι τηγανίτες τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων. Το λάδι αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα από τα βασικά μέσα συντήρησης των τροφίμων και ιδιαίτερα του σύγκλινου. Παλαιότερα συνήθιζαν να παστώνουν στο λάδι και τα ορτύκια τα οποία κυνηγούσαν στα περάσματα του Ταινάρου και του Πόρτο Κάγιο.

 

 

Σημείο ενδιαφέροντος Γ
Το μέλι

04/04/2019