Αποχαιρετισμός Γιάννη Μανιατάκου

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης σε κλίμα έντονης συγκίνησης αποχαιρετά τον σπουδαίο καλλιτέχνη και δωρητή Γιάννη Μανιατάκο εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης και δημιουργός έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα. Η αγάπη του προς την ιδιαιτέρα πατρίδα του τον ώθησε να προβεί στη δωρεά έργων του στο Κέντρο Πολιτισμού - Παλαιό Παρθεναγώγείο θέλοντας να τιμήσει τον τόπο του.

Ανάμεσα σ’ εκείνα που καθιστούν τον Γιάννη Μανιατάκο μοναδικό στο είδος του καλλιτέχνη είναι η εμμονική καταγραφή υποθαλάσσιων τοπίων σε ζωγραφικό καμβά. Ένα τυχαίο γεγονός που στάθηκε ικανό να στιγματίσει την καλλιτεχνική του πορεία. Ένας ζωγράφος-δύτης, λοιπόν, ένας μείζων γλύπτης αλλά και μια εξέχουσα φιγούρα δασκάλου που παρέμεινε μ’ αυτή του την ιδιότητα πάνω από τριάντα χρόνια στο νησί της Τήνου. Άξιο παιδί της Μάνης γαλουχημένο με πίστη στις αξίες του Τόπου του.

Ο Γιάννης Μανιατάκος αποτέλεσε μια σημαντική περίπτωση μοναχικού δημιουργού, που προτεραιότητά του στάθηκε η κοινωνική προσφορά και η εκπαιδευτική δραστηριότητα παράλληλα με τη θρησκευτική προσήλωση στην εξάσκηση της τέχνης του. Ποτέ δεν αφιέρωσε χρόνο στην προβολή και τη δημόσια παρουσίαση του έργου του. Το Κέντρο Πολιτισμού αποχαιρετά τον σπουδαίο γλύπτη με τη φράση που κοσμεί το άγαλμα «Η Μάνα, μανιάτισσα» που βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού και φέρει την συμβολική επιγραφή: «Η Τέχνη κατά της Λήθης», ως τον ύστατο φόρο τιμής για την προσφορά του ίδιου στην Τέχνη, τον Τόπο του και τους Ανθρώπους.

Η κηδεία του Γιάννη Μανιατάκου θα τελεστεί το Σάββατο στις 13:00 στο Φλωμοχώρι, όπου ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Καλό σου ταξίδι Γιάννη Μανιατάκο… Η μνήμη σου θα είναι αιωνία! Και το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον κόσμο, ανεξίτηλο!» … όπως το χάραξες πάνω στο άγαλμα της Μάνας, μανιάτισσας.

 

 

Η δωρεά Ιωάννη Μανιατάκου

Η δωρεά Μανιατάκου αποτελείται από δύο αγάλματα, έναν ζωγραφικό πίνακα της σειράς του Βυθού και μία συλλογή σκίτσων και φωτογραφίας, δείγματα της καλλιτεχνικής κλίσης του δωρητή, η οποία εκδηλώθηκε ήδη από τα μαθητικά του χρόνια. Στην ιδιαίτερη αυτή κλίση όφειλε και το προσωνύμιο «Φειδίας» που του απέδωσαν οι δάσκαλοί του. Το ταλέντο του, του χάρισε την πρωτιά έναντι 14 συνυποψηφίων στο διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου του «Αφανούς Ναύτη» της Σύρου.

Ένα τυχαίο γεγονός τον οδήγησε στο τολμηρό εγχείρημα της εκτέλεσης της τέχνης του στο εσωτερικό του βυθού: το 1967, στη Σαλαμίνα, ο δυνατός αέρας θα παρασύρει το τελάρο του καμβά στη θάλασσα, οδηγώντας τον καλλιτέχνη στη διαπίστωση ότι δεν υπήρξε καμία αλλοίωση.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφετηρία για μια σειρά έργων με ζωγραφικούς πίνακες του βυθού, τα οποία θα γνωρίσουν αρκετές διακρίσεις, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος διατέλεσε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (1971-2001) διευθυντής της Προπαρασκευαστικής Σχολής Καλών Τεχνών στην Τήνο.  Μέσα από τους πίνακες του Γιάννη Μανιατάκου ακολουθούμε τον ήχο της θάλασσας, κάθε πίνακας και μια βουτιά στον χρόνο και στον τόπο. Το 2016 οργανώθηκε μία αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο ζωγραφικό και γλυπτικό έργο του με τίτλο «Από τα Βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας», στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, η οποία περιελάβανε 40 πίνακες ζωγραφισμένους στο βυθό και 30 γλυπτά σε μπρούτζο και γύψο.

Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης, στις 24 Δεκεμβρίου 1935 και πέθανε στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Η τελευταία φορά που κατέβηκε στο βυθό για να τον αποτυπώσει ήταν το καλοκαίρι του 2015. Γονείς του ήταν ο Θεόδωρος Μανιατάκος και η μητέρα του Μαρία το γένος Λεωτσάκου από τον Αργιλιά όπου και απέκτησαν 10 παιδιά. Ο Μανιατάκος Ιωάννης ήταν το 5ο κατά σειρά παιδί της οικογένειας.

Μάλιστα, ο ίδιος ήταν δεινός ψαροντουφεκάς, η αγάπη του και το πάθος του για τη θάλασσα ήταν τόσο φανερά από την πολύ νεαρή του ηλικία, που ο φωτογράφος της Μάνης, Γιάννης Βουρλίτης, τον επιλέγει και τον παρουσιάζει επί τω έργω στο φωτογραφικό του Λεύκωμα, Εικονόβιβλος της Μάνης.

Το έτος 1944, η οικογένεια του μετακόμισε στο Γύθειο και ο ίδιος φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γυθείου.  Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Γυθείου το έτος 1965. Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1971 διορίστηκε  Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001 όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Από το 1967 μέχρι σήμερα κατάφερε να συνδυάζει τη ζωγραφική και τη γλυπτική με την αγάπη του για τη θάλασσα. Σύζυγος της της Ιωάννας Ρουκούνη - Μανιατάκου, αρχιτέκτων μηχανικού, η οποία δίδασκε γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο στην Σχολή της Τήνου από το 1980 μέχρι το 2002 με την οποία έχουν αποκτήσει 2 παιδιά.

 

ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ

Ο Ιωάννης Μανιατάκος άρχισε να το φιλοτεχνεί γύρω στο 1990, ορμώμενος από τη ανάμνηση της μητέρας του για συναισθηματικούς λόγους. Απεικονίζει τη μανιάτισσα μητέρα του καλλιτέχνη με ήπια φυσική κίνηση να κρατά στα χέρια της ένα πρόσφορο.Πάνω στο πρόσφορο που φέρει το άγαλμα, αναγράφεται η φράση: «Η Τέχνη κατά της Λήθης», ως ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί κάτι στον χρόνο, ενώ σε εμφανές σημείο στο πρόσφορο, υπάρχει το δαχτυλικό αποτύπωμα του καλλιτέχνη, ως υπογραφή του ιδίου.

 

 

 

 

Zωγραφικός Πίνακας

Ζωγραφικός πίνακας της σειράς του Βυθού, ζωγραφισμένος σε μουσαμά, με λάδι και δουλεμένος με σπάτουλα, τεχνική που ακολουθούσε ο καλλιτέχνης στα έργα του. Το μέρος όπου εμπνεύστηκε και δημιούργησε το συγκεκριμένο έργο είναι ο Πάνορμος της Τήνου, στο Καβαλουρκό. Ο κος Μανιατάκος τόνιζε ότι δεν πρόκειται για αφηρημένη Τέχνη, αλλά τα έργα του αποτυπώνουν με ρεαλισμό και ακρίβεια το φυσικό περιβάλλον του βυθού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το εγχείρημα της ζωγραφικής μέσα στη θάλασσα, δημιουργούσε δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσει ο καλλιτέχνης για να μπορέσει να δημιουργήσει με αυτόν τον τόσο ξεχωριστό τρόπο και να εκφραστεί μέσα από την Τέχνη.Ο καλλιτέχνης έφτασε στο σημείο να κατασκευάζει μόνος του τον μουσαμά που χρησιμοποιούσε στα έργα του, λόγω του ότι ο μουσαμάς του εμπορίου περιείχε υδατοδιαλυτά στοιχεία με αποτέλεσμα να καταστρέφεται.

 

 

 

18/02/2017