Skip to main content

B22 - Το μανιάτικο νοικοκυριό

Το νοικοκυριό ενός μανιάτικου σπιτικού ήταν απλό, αποτελούμενο από τα βασικά σκεύη που κάλυπταν τις καθημερινές ανάγκες, κατασκευασμένα από πηλό και χαλκό για την προετοιμασία του γεύματος. Στο κέντρο του σπιτικού βρισκόταν ο σοφράς με τα χαμηλά σκαμνιά, δίπλα στο τζάκι όπου μαγειρευόταν το φαγητό μέσα στο χάλκινο κακάβι, που κρεμιόταν από την κρεμαστάλα. Πάνω από το τζάκι η νοικοκυρά θα κρέμαγε και το χοιρινό: το κρέας κοβόταν σε λωρίδες, καπνιζόταν με διάφορα μυρωδικά της μανιάτικης γης και στη συνέχεια παστωνόταν σε μεγάλα λαγήνια με ελαιόλαδο. Σε λαγήνια με λάδι συνήθιζαν επίσης να παστώνουν ψάρια, ελιές, αλλά και ορτύκια, τα οποία κυνηγούσαν με μεγάλες απόχες στην περιοχή του Ταινάρου κατά την περίοδο της αποδημίας τους προς τις χώρες της Αφρικής. Στη γωνιά βρισκόταν ο χερόμυλος, με τον οποίο άλεθαν το λιγοστό σιτάρι, και το πέτρινο γουδί, μέσα στο οποίο έσπαγαν το χοντρό θαλασσινό αλάτι. Παρέκει τοποθετούσαν το σκαφίδι, μέσα στο οποίο η γυναίκα ζύμωνε το καρβέλι, το οποίο έριχνε με το φτυάρι στον ξυλόφουρνο που ήταν χτισμένος σε μια γωνιά της αυλής. Και πιο πέρα, τακτοποιημένα με προσοχή, βρίσκονταν τα σύνεργα του κυνηγιού, το τουφέκι και η απόχη για τα ορτύκια.

Φωτογραφία: Γιάννης Βουρλίτης “Εικονόβιβλος της Μάνης” Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη

 

 

Ελληνική Ηχογράφιση