Skip to main content

Β2 - Η αγροτική παραγωγή και το κυνήγι

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και το κυνήγι αποτελούν μέχρι και σήμερα βασικούς άξονες της ζωής των Μανιατών. Τελειώνοντας τις καθημερινές τους ασχολίες, τα μέλη της οικογένειας μαζεύονταν στο νοικοκυριό, που ήταν το κέντρο της πατριαρχικά δομημένης οικογένειας και κατ’ επέκταση, ο πυρήνας της κοινωνικής οργάνωσης στην Ανατολική Μάνη. Για το λόγο αυτό, τα αντικείμενα του παραδοσιακού μανιάτικου νοικοκυριού που έχουν δωρηθεί και εκτίθενται στο ΚΠΑμ βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο είχε δομηθεί όχι μόνο η καθημερινότητα των μανιάτικων γενών, αλλά η μανιάτικη κοινωνία γενικότερα.
Η πέτρα της μανιάτικης γης αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο όλων των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Ανατολικής Μάνης: κάστρα, απομακρυσμένα χωριά, εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί, σπήλαια και κρυμμένες παραλίες, μαζί με όλα τα μέρη της περιοχής που ξεχωρίζουν για το φυσικό τους κάλλος, παρουσιάζονται στους επισκέπτες του ΚΠΑμ μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο περιήγησης στο δήμο. Αποκτά, έτσι, ο επίδοξος περιηγητής μια σφαιρική και ζωντανή εικόνα της ιστορίας και της πολιτισμικής ταυτότητας της Ανατολικής Μάνης.

Ξεχωριστή ενότητα υπάρχει για το χώρο που φιλοξενεί το ΚΠΑμ, το Παλαιό Παρθεναγωγείο, καθώς και για την πόλη του Γυθείου, όπου χτυπάει από την αρχαιότητα η καρδιά της εμπορικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής. Ως το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο, το Γύθειο συγκέντρωσε μεγάλο πλούτο στα τέλη του 19ου αι. και αποτέλεσε εκπαιδευτικό κέντρο, προσελκύοντας επιχειρηματίες και διανοούμενους. Έτσι, απέκτησε έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, o οποίος αντανακλάται στα αντικείμενα που εκτίθενται στη συγκεκριμένη ενότητα του ΚΠΑμ και παρουσιάζουν διάφορες πτυχές της αστικής ανάπτυξης της πόλης.
Συνοψίζοντας, επιθυμία των δημιουργών του Κέντρου Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους περιστασιακούς επισκέπτες της περιοχής, αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους της. Για το λόγο αυτό, η έκθεση και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές του ΚΠΑμ έχουν δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μάνης και στη διατήρησή της για τις επόμενες γενιές. Ύψιστης σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου υπήρξε η συμβολή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι με τις δωρεές, την αγάπη και τον ενθουσιασμό τους συνέβαλαν στο να αξιοποιηθεί ουσιαστικά το πολιτισμικό κεφάλαιο της πατρίδα τους, για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης, την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση της τοπικής ταυτότητας.

Δήμος Ανατολικής Μάνης

 

 

Ελληνική Ηχογράφιση