154 Α - Εργαλείο χάραξης ελιών
Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της λιτής μανιάτικης διατροφής. Η συγκομιδή ξεκινούσε τον Οκτώβρη και διαρκούσε έως τα μέσα του Δεκέμβρη, ανάλογα με την παραγωγή. Οι ελιές παλιότερα μαζεύονταν χαμολόι, δηλαδή απευθείας από το έδαφος, ενώ αργότερα, άρχισαν να χρησιμοποιούν λιόπανα. Ένα μέρος του καρπού που προοριζόταν για την παραγωγή λαδιού μεταφερόταν στο λιοτρίβι, ενώ ένα μέρος το κρατούσαν για το καθημερινό τραπέζι. Αφού ξεχώριζαν τις ελιές από τα φύλλα και τα μικρά κλαριά, -εργασία που γινόταν στο πλαστήρι ή το σοφρά, στη συνέχεια τις χάραζαν και τις τοποθετούσαν στην άλμη για να ξεπικρίσουν. Το χάραγμα γινόταν σε ένα μακρόστενο κομμάτι ξύλο όπως αυτό, με τρεις υποδοχές επενδυμένες με μέταλλο στη μέση.
Δωρητής: ΟΥΝΑ
Ελληνική Ηχογράφιση