Α' Επιστημονικό Συνέδριο Νικηφόρος Βρεττάκος - Από την Πλούμιτσα στην αιωνιότητα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου«Νικηφόρος Βρεττάκος, από την Πλούμιτσα στην αιωνιότητα», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης κατά το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου 2017 και διοργανώθηκε από το Δήμο Ανατολικής Mάνης, το Γενικό Λύκειο Γυθείου και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας. Το συνέδριο υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας και τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν, o πατέρας Ανδρέας Μπολοβίνος ως εκπρόσωπος του τοποτηρητού της Μητροπόλεως Μάνης κ.κ. Ευστάθιου, η Αδαμαντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η Ελένη Δρακουλάκου, Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, ο Γεώργιος Παπαδάκος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, η Παναγιώτα Μένεγα, Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Γυθείου και ο Ανδρέας Μοράτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας. Αναγνώστηκε χαιρετισμός που απέστειλε ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Πετρόπουλος. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής προέδρευσε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσιριγώτης, ενώ την εισαγωγική ομιλία για την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε ο Μανώλης Στεργιούλης, δ.φ Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη από το Δήμο Ανατολικής Μάνης για την πραγματοποίηση του συνεδρίου και την αποδοχή της πρόσκλησης από τους εισηγητές για τη συμμετοχή τους. Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Λακωνίας, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Η έναρξη των εργασιών δόθηκε υπό τη συνοδεία μουσικής, πιο συγκεκριμένα η απόφοιτος του Λυκείου Γυθείου, Τζένη Μπεκιράι ερμήνευσε το «Τ’ όνομά σου» (Μεγαλυνάρι), ενώ τη συνόδευσαν μουσικά ο Πασχάλης Τσιτσιφύλλας στο πιάνο και ο Μπάμπης Γούλας στην κιθάρα γεμίζοντας συναίσθημα την κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού. Κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν μέσα από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και υψηλού επιπέδου εισηγήσεις η εμβάθυνση στο έργο του ποιητή, να προκύψει ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής και της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετείχαν, ενώ παράλληλα να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό ο ποιητής της αγάπης και του Ταϋγέτου.
Στις πέντε συνεδρίες παρουσιάστηκαν συνολικά 16 εισηγήσεις που ανέπτυξαν το ήθος του ποιητή και ανθρώπου Nικηφόρου Βρεττάκου. Η πλούσια θεματολογία περιστράφηκε γύρω από το ύφος και την τεχνική, το εύρος και τη σημασία του πολυδιάστατου ποιητικού του έργου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο του «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη», καθώς πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμια πρώτη εμφάνιση στο Αρχαίο Θέατρο Γυθείου στις 4 Σεπτεμβρίου 1982.
Πιο συγκεκριμένα: Σάββατο 9 Δεκεμβρίου
1η Συνεδρία: Πρόεδρος: Ανδρέας Μοράτος, Πρόεδρος του συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας.
1η Εισήγηση: Η ποιητική του Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιώργος Ανωμερίτης, τ.υπουργός.
2η Εισήγηση: Η σημαντική μιας «συμπαντικής ποίησης». Επισημάνσεις σχετικά με το ποιητικό ιδίωμα του Νικηφόρου Βρεττάκου, Θανάσης Νάκας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
3η Εισήγηση: Και πάλι για τη γλώσσα στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, Παναγιώτης Δ. Μαστροδημήτρης, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
2η Συνεδρία: Πρόεδρος: Μεταξία Παπαποστόλου, δ.φ. Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
1η Εισήγηση: Νικηφόρος Βρεττάκος: Επιστροφή από τους Δελφούς (Μία ποιητική μεταφυσική), Ανθούλα Δανιήλ, δ.φ. Συγγραφέας, ΚριτικόςΛογοτεχνίας.
2η Εισήγηση: Νικηφόρος Βρεττάκος: Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη, Χριστίνα Αργυροπούλου δ.φ., Επίτ. Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
3η Εισήγηση: Το πολιτικό μήνυμα της Διαμαρτυρίας του Νικηφόρου Βρεττάκου, ιδεολογικό οικοδόμημα του ποιητή, Aγγελική Αργειτάκου, ΜΑ Φιλόλογος.
3η Συνεδρία: Πρόεδρος: Παναγιώτης Τσιριγώτης, Αντιδήμαρχος Δήμου Ανατολικής Μάνης.
1η Εισήγηση: Ο Νικηφόρος Βρεττάκος και η σχηματική ποίηση, Αγάθη Γεωργιάδου, δ.φ. Επίτ. Σχολική Σύμβουλος - Συγγραφέας.
2η Εισήγηση: Η έκφανση του ιερού στο Νικηφόρο Βρεττάκο, Μαρίνα Γρηγοροπούλου, δ.φ. Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
3η Εισήγηση: Πεζά κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου, Γεωργία Χαριτίδου, δ.φ. Επίτ. Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
4η Συνεδρία: Πρόεδρος: Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, Ομότ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
1η Εισήγηση: Ο Νικηφόρος Βρεττάκος και το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», Θεοδόσης Πυλαρινός, Ομότ. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου.
2η Εισήγηση: Το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου στα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα του «Κέντρου Ελληνική Γλώσσας», Ιωάννης Κονδυλόπουλος, ΜΑ Διευθυντής 4ου Γυμνασίου Σπάρτης Γιάννης Ρίτσος.
3η Εισήγηση: Προλεγόμενα στη μελέτη του Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιώργος Ανδρειωμένος Καθηγητής Πανεπιστημίου
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου
5η Συνεδρία: Πρόεδρος: Παναγιώτα Μένεγα, Διευθύντρια Γενικού Λυκείου Γυθείου.
1η Εισήγηση: Η αρχαιογνωσία στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου, Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, Ομότ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
2η Εισήγηση: Μικρή αναφορά στη λογοτεχνική διαδρομή του Νικηφόρου Βρεττάκου και του Γιάννη Ρίτσου, Μανώλης Μ. Στεργιούλης, δ.φ. Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
3η Εισήγηση: Το επιφυλλιδογραφικό προφίλ του Νικηφόρου Βρεττάκου, Παναγιώτης Ξηντάρας, δ.φ. Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
4η Εισήγηση: Ο Νικηφόρος Βρεττάκος και ο τύπος της Λακωνίας κατά τη δεκαετία του 1930, Ευαγγελία Μπέτα, Φιλόλογος Κώστας Δρογκάρης, Ιατρός – Ερευνητής της τοπικής Ιστορίας
Οι εργασίες του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου Νικηφόρος Βρεττάκος «από την Πλούμιτσα στην αιωνιότητα» ολοκληρώθηκαν με τη συνόψιση των εργασιών από την Παρασκευή Ζουρντού, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η λήξη του συνεδρίου επενδύθηκε μουσικά από τη μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Γυθείου Κωνσταντίνα Πρόκου, ερμηνεύοντας το μελοποιημένο ποίημα «Καντάτα έξω από σπίτι μου», σε μουσική Μπάμπη Γούλα και μας ο ίδιος μας ταξίδεψε με τις μελωδίες του. Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση αρχειακού υλικού, που διαθέτει το Κέντρο Πολιτισμού, σχετικά με το Νικηφόρο Βρεττάκο και υλικού που παραχώρησαν για τις νάγκες του συνεδρίου ο Κωνσταντίνος Δρογκάρης και η Νέλλη Λαγάκου. Οι εισηγητές έλαβαν αναμνηστικά δώρα από το Δήμο Ανατολικής Μάνης για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου, ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού, και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την πληρότητα του επιστημονικού συνεδρίου, τη φιλοξενία και την ομορφιά της Μάνης.