Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κτήριο

Το Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας του Δήμου Ανατολικής Μάνης στεγάζεται στο Παλαιό Παρθεναγωγείου του Γυθείου, ένα ισόγειο διατηρητέο κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο του Γυθείου, στην πλατεία «Παναγιώταρου Βενετσανάκη».

Το Παλαιό Παρθεναγωγείο είναι ένα από τα νεοκλασικά κτήρια του Γυθείου, τα οποία αποτελούν τεκμήρια της οικονομικής και πολιτισμικής ακμής του τόπου. Οικίες μιας εποχής που η πόλη αποκαλούνταν η βιτρίνα της Λακωνίας και σήμερα χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία. Άλλα δημόσια κτήρια που αποτελούν παραδείγματα της τότε αρχιτεκτονικής εποχής είναι το Δημαρχείο του Γυθείου (1891) και το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας.

Πρόκειται για ένα κτήριο του 19ου αιώνα (ανεγέρθη το 1886), αντιπροσωπευτικό του ρεύματος της «νεοκλασικής πόλης», το οποίο χαρακτήρισε τους περισσότερους οικισμούς μετά τη σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους. Η μορφολογία του ακολουθεί τη συμμετρία των δημοσίων κτιρίων της εποχής, όπου προεξέχει το κεντρικό μέτωπο της εισόδου της όψεως, με διακριτική στέψη στο γείσο της στέγης, δυτικοευρωπαϊκής μορφολογικής επιρροής. Τα ανοίγματα χωρίζονται ανά δυάδες στις όψεις και τα υπέρθυρα σχηματίζουν ελαφρά καμπύλη με τραβηχτά πλαίσια. Το κεντρικό τμήμα οδηγεί σε ένα παραλληλόγραμμο αίθριο διαμέσου μιας μικρής στοάς, που καταλήγει σε δύο αψίδες με πεσσούς και γύψινα επάλληλα πλαίσια. Από το αίθριο εισέρχεται κανείς στις αίθουσες του κτηρίου.