Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μόνιμη Έκθεση

Πως οι ντόπιοι προσαρμόστηκαν στην τραχιά γη της Μάνης και δάμασαν προς όφελός τους την άφθονη πέτρα; Με ποια μέσα κατάφεραν να παράξουν τοπικά προϊόντα;

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην κατασκευή αρχιτεκτονικών μνημείων όπως το Παρθεναγωγείο, οι φάροι ή οι πολεμόπυργοι της Μάνης;

Ποια μέρη ξεχωρίζουν οι ντόπιοι και γιατί;

Ποια είναι τα σημαντικότερα μνημεία της Μάνης; Τι υπάρχει εδώ για να δουν και να κάνουν οι επισκέπτες;

Οι Μανιάτες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα βασικά προς την διαβίωση, εκμεταλλεύτηκαν το πέτρινο τοπίο αναπτύσσοντας εκπληκτικά  την αγροτική οικονομία (πρωτογενής τομέας).

Με τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους όμως, και σε μία περίοδο μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών η πόλη του Γυθείου με το λιμάνι της, μετατρέπεται σε κύριο σημείο εμπορικής δραστηριότητας ολόκληρης της Λακωνίας και έτσι μεγάλος αριθμός Μανιατών  απασχολούνταν  στη βιοτεχνία (δευτερογενής τομέας). Παράλληλα, αλλάζουν οι κοινωνικοί συσχετισμοί και πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για εκπαίδευση του νεαρού πληθυσμού. Σύμβολο αυτής της περιόδου είναι το Παρθεναγωγείο του Γυθείου που ανεγέρθη το 1896.

Τη δεκαετία του 1970, το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει τη μοναδικότητα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής και της φυσικής κληρονομιάς και υποστηρίζει εμπράκτως την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Ενώ το χωριό της Βάθειας αναστηλώνεται και αναδεικνύεται σε ζωντανό μουσείο, προωθούνται παράλληλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως ο Γερολιμένας, η Αρεόπολη και το χερσαίο τμήμα του Σπηλαίου Διρού. Έως και σήμερα μεγάλο μέρος των κατοίκων απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία (τριτογενής τομέας).

Το Κέντρο Πολιτισμού παρουσιάζει την εξέλιξη της Μάνης εξετάζοντας τη μετάβαση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην σύγχρονη εποχή.