Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

A20 - Οι μέλισσες και το μέλι

Η Ανατολική Μάνη έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή μελιού. Το καλό κλίμα και η ποικιλία των αρωματικών βοτάνων της περιοχής συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα ξεχωριστού μελιού, με μοναδικό άρωμα και κεχριμπαρένιο χρώμα. Το μέλι ήταν ένα μανιάτικο προϊόν που φορολογούνταν. Οι παραγωγοί του Πασσαβά απέδιδαν το λεγόμενο φόρο κυψελών στους Ενετούς κατακτητές και αργότερα μελισσιάτικο στους Τούρκους. Στις αρχές του 19ου αιώνα φαίνεται πως οι Μανιάτες παρήγαγαν μέλι σε τέτοιες ποσότητες, που είχαν τη δυνατότητα να εμπορεύονται το προϊόν κάνοντας εξαγωγές εντός και εκτός Ελλάδος (Κρήτη, νησιά Αιγαίου, Λιβόρνο). Το μέλι είναι η μοναδική τροφή που δεν χαλάει, αλλά διατηρείται για πάντα!

Φωτογραφία: Γιάννης Βουρλίτης, “Εικονόβιβλος της Μάνης” Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη.

 

 

Ελληνική Ηχογράφιση