Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ιστορία

Το Παλαιό Παρθεναγωγείο ήταν και παραμένει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των κατοίκων της πόλης. Ανοικοδομήθηκε το 1891 επί Δημαρχίας του γιατρού Βασιλείου Καλκανδή και φέρεται ως έργο του Βαυαρού, με Ελληνική υπηκοότητα, αρχιτέκτονα και μηχανικού, Ερνστ Τσίλλερ. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως σχολείο θηλέων. Στη συνέχεια, στέγασε για αρκετές δεκαετίες το Β΄ Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Κτηματικό Γραφείο Γυθείου. Σχεδόν ένα αιώνα αργότερα, το Μάιο του 1982, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 426/Β/3-7-1992).

Το Φεβρουάριο του 1999, το κτήριο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να μετατραπεί σε Μουσείο υπό όρους. Μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, το κτήριο επανήλθε στη δικαιοδοσία του τέως Δήμου Γυθείου, ο οποίος και προχώρησε στην σύνταξη μελέτης για την αποκατάστασή του.Το 2011, υπό την Δημαρχία του κ. Πέτρου Ανδρεάκου στο πλαίσιο του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Ανατολικής Μάνης, επικαιροποιήθηκε η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου και προτάθηκε η επανάχρησή του ως «Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας του Δήμου Ανατολικής Μάνης».

Το έργο  «Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας του Δήμου Ανατολικής Μάνης», εντάχθηκε στη Θεματική Προτεραιότητα 57 «Βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών» του Άξονα 3 «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007 – 2013 και χρηματοδοτήθηκε με δημόσια δαπάνη της τάξεως των 1.489.050,00€ ευρώ.