Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δρώμενα

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο στο κοινό και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.
 

Ημέρες Πολιτισμού

Οι Ημέρες Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης έχουν γίνει θεσμός της πολιτιστικής ζωής των κατοίκων της περιοχής και πρόσθετος πόλος έλξης για όλους τους επισκέπτες.

Από τα τέλη Ιουνίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως, θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, αφιερώματα στην τοπική γαστρονομία, πειρατικές βραδιές, συναυλίες, βραδιές ποίησης κτλ.

Ιστορική Επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821

Ο εορτασμός της επετείου της 17ης Μαρτίου 1821 είναι η μεγαλύτερη ιστορική εκδήλωση που διοργανώνεται στη Μάνη. Από την Αρεόπολη ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι εκδηλώσεις είναι τριήμερες και περιλαμβάνουν αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών και των Καπεταναίων της περιοχής και της ιστορικής απόφασης τους, παρέλαση σχολείων και αντιπροσωπειών από την Ελληνική Επικράτεια, ιππικούς και σκοπευτικούς αγώνες, χορούς από συλλόγους της Κρήτης, των Ιωαννίνων, του Μεσολογγίου, της Άρτας, του Πόντου και φυσικά της Μάνης.

Την 17η Μαρτίου 1821, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης μαζί με άλλους οπλαρχηγούς και με το σύνθημα – έμβλημα της Μάνης «Νίκη ή Θάνατος», κήρυξαν την έναρξη για τον Απελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους. Η Μάνη φοράει τα καλά της και υποδέχεται όλη την Ελλάδα μέσα σε μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Θρησκευτικές εορτές

Οι θρησκευτικές εορτές στη Μάνη πραγματοποιούνται με τη λαμπρότητα που τους αρμόζει. Οι Μανιάτες σε κάθε οικισμό, σε κάθε χωριό της Μάνης εορτάζουν και τιμούν τους Αγίους τους, παραμένοντας πιστοί σε ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Πολιούχοι σε Γύθειο & Αρεόπολη

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη το Γύθειο, εορτάζει την πολιούχο του,  Υπαπαντή του Κυρίου, στις 2 Φεβρουαρίου. Η Αρεόπολη τιμά τους προστάτες της, Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου, με ευλάβεια και συγκίνηση.

 6 Δεκεμβρίου – Άγιος Νικόλαος

Το Γύθειο με παράδοση στην αλιεία, τιμά με ιδιαίτερη ευλάβεια τον Άγιο Νικόλαο στις 6 Δεκεμβρίου, που είναι ο προστάτης των ναυτικών και των αλιέων.

Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά

Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης μας μεταδίδουν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής, κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, παιδικές παραστάσεις, χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου μπροστά στο Δημαρχείο είναι κάποιες μόνο από τις δραστηριότητες που χαρίζουν το χαμόγελο και στιγμές ξεγνοιασιάς σε μικρούς και μεγάλους.

Θεοφάνεια

Στις 6 Ιανουαρίου πραγματοποιείται ο Αγιασμός των υδάτων επί της παραλιακής οδού στο Γύθειο με την συμμετοχή όλης της τοπικής κοινώτητας.

23 Απριλίου – Εορτασμός Αγίου Γεωργίου

Με ιδιαίτερη τιμή εορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος τόσο στο Γύθειο όσο και στην Αρεόπολη. Η λιτάνευση της εικόνας διατηρεί αλώβητη την παιδική μας μνήμη.

Εορτασμός Παναγίας Γιάτρισσας

Στις 8 Σεπτεμβρίου εορτάζει η Παναγία Γιάτρισσα. Το μοναστήρι βρίσκεται στον τ. Δήμο Σμήνους, στην τοπική κοινότητα Καστάνιας. Πιστοί από όλη της Ελλάδα επισκέπτονται το μοναστήρι. Κάθε χρόνο, προς τιμήν της Παναγίας, πλήθος πιστών από τις γύρω περιοχές μεταβαίνουν πεζοί ιδίως την εβδομάδα που προηγείται.

Η Μονή βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1000 μέτρων και απέχει από το Γύθειο περίπου 28 χιλιόμετρα. Μπορούμε να φθάσουμε σε αυτή με αυτοκίνητο ακολουθώντας τη διαδρομή: Άγιος Νικόλαος – Καστάνια – Ιερά Mονή Παναγίας Γιάτρισσας.

Πάσχα στη Μάνη

Η Μάνη σας υποδέχεται και σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και να ζήσετε το παραδοσιακό Πάσχα, όπως μόνο η ύπαιθρος μπορεί να το προσφέρει. Καμπάνες που μεταφέρουν το μήνυμα της Αναστάσεως από κάθε χωριό, παραδοσιακές γεύσεις, συγκέντρωση των οικογενειών και όλα αυτά σε ένα τοπίο που μυρίζει θυμάρι. Το Πάσχα στη Μάνη είναι εμπειρία που σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις – Εορτασμός των Αποκριών (Καρναβάλι)

Κινητή εορτή

Το Γύθειο παίρνει χρώμα και χορεύει στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Ξυλοπόδαροι, κυνήγι θησαυρού, χορευτές δρόμου, παρέλαση καρναβαλιστών δίνουν στους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες την ευκαιρία να βρουν πάλι το παιδί που έχουμε όλοι μέσα μας.

Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα με τα κούλουμα εορτάζεται Ν.Οίτυλο (Τσίπα). Παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, παραδοσιακά τραγούδια, διαγωνισμός χαρταετού έχουν γίνει θεσμός στη Μάνη και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή.

Πρωτομαγιά – Γιορτή των Λουλουδιών

Στο πλαίσιο εορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης σε συνεργασία με επιχειρηματίες της περιοχής διοργανώνει εμπορική έκθεση λουλουδιών και φυτών. Η έκθεση λαμβάνει χώρα στην πλατεία Δημαρχείου και έχει διάρκεια 2-3 μέρες.

 26 Ιουνίου – Ηρωική Μάχη του Διρού

Οι γυναίκες στη Μάνη είναι ηρωίδες. Έχοντας για όπλο το δρεπάνι του θερισμού, ταπείνωσαν τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ Πασά στο ακρογιάλι του Διρού, τον Ιούνιο του 1826. Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Μανιατισσών είναι τριήμερες και περιλαμβάνουν σκοπευτικούς αγώνες, αναπαράσταση της απόβασης των Τουρκο-αιγυπτίων, παραδοσιακούς χορούς από συλλόγους της περιοχής και λαμβάνουν χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου.

30 Αυγούστου – Η Μάχη του Πολυαράβου

Πρόκειται για τον εορτασμό της επετείου για την Μάχη του Πολυαράβου για την συντριβή του Ιμπραήμ το 1826 από τους Μανιάτες. Οι οπλαρχηγοί της Μάνης με 2.000 περίπου άνδρες αντιμετωπίζουν τον κύριο όγκο των δυνάμεων του Ιμπραήμ, οι οποίες τρέπονται σε φυγή. Έτσι η Μάνη δεν υποκύπτει στον Ιμπραήμ και μένει ελεύθερη μέχρι τέλους. Οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου.

14 Σεπτεμβρίου – Εμποροπανήγυρις Γυθείου

Με παράδοση μεγαλύτερη των 100 ετών, πραγματοποιείται η εμποροπανήγυρη στο Γύθειο. Έμποροι όλων των κατηγοριών στήνουν πλανόδια αγορά στο εμπορικό κέντρο της πόλης του Γυθείου, στους δρόμους γύρω του ΚΠΑΜ. Η εμποροπανήγυρις ξεκινά ανήμερα της θρησκευτικής εορτής της Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και διαρκεί μία εβδομάδα.

Ξεκίνησε ως ζωοπανήγυρη και διαχρονικά έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο γνωστές εμπορικές πανηγύρεις του Νομού Λακωνίας και όχι μόνο.