Το ΚΠΑΜ είναι ένας πολιτιστικός φορέας, ένα σύγχρονο μουσείο πόλης, το οποίο με τρόπο διαδραστικό και σε άμεσο διάλογο με τον επισκέπτη προσπαθεί να του μεταδώσει όλα εκείνα τα μηνύματα και τις εμπειρίες που πηγάζουν από τις συλλογές του.
Χάρη στον τρόπο της μουσειολογικής σχεδίασης οι συλλογές αυτές, σε αντιστοιχία με τις αίθουσές του ΚΠΑΜ, χωρίζονται σε τρεις αυτόνομες θεματικές ενότητες: τα τοπικά προϊόντα, το Γύθειο του 19ου αιώνα με το Παρθεναγωγείο και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Και στις τρεις ενότητες ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τα εκθέματα, να τα αγγίξει, να κατανοήσει τις δυνατότητές τους και να μεταφερθεί στην εποχή τους, κάνοντας με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικότερη και πιο βιωματική τη μουσειακή εμπειρία.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη αίθουσα, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να αγγίξει πολύ προσεχτικά τα διαφορετικά είδη μαρμάρου προκείμενου να νιώσει την ιδιαίτερη υφή τους. Επιπλέον, μπορεί να περιηγηθεί εικονικά και να συλλέξει πληροφορίες, χρησιμοποιώντας το ταμπλό – χάρτη, σχετικά με αξιόλογα ανάγλυφα από όλη την γεωγραφική έκταση της Μάνης. Ακολούθως, στην υποενότητα που αφορά στο αλάτι, πέραν του ότι εκτίθενται σε plexiglass δύο διαφορετικά είδη αλατιού συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καλύτερη κατανόηση της κρυσταλλικής μορφής του, πάνω σε ειδική εφαρμογή στην οποία παρουσιάζονται οι αλατότοποι της Μάνης, μπορεί να γίνει επιλογή του σχετικού με το αλάτι πληροφοριακού υλικού.
Εν συνεχεία, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου, είναι διαμορφωμένη, στη μία της πλευρά, μία σχολική αίθουσα στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει στα θρανία της παλιάς εποχής και συγχρόνως, (κυρίως) οι μαθητές μπορούν να φορέσουν τη στολή του Παρθεναγωγείου μεταφερόμενοι με τον τρόπο αυτό στο σχολείο μιας άλλης εποχής, εντελώς διαφορετικής από τη σύγχρονη. Στην υποενότητα που αφορά το Γύθειο, παρουσιάζεται όλη η ζωή της πόλης κατά τη
διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα, κοινωνική, καλλιτεχνική και οικονομική. Κοιτώντας, λοιπόν, έξω από το παράθυρο μπορεί να θαυμάσει κανείς τόσο τη ρυμοτομία της ίδιας της πόλης όσο και τα νεοκλασικά της, πολλά εκ των οποίων ανοικοδομήθηκαν τους δύο περασμένους αιώνες.
Το ταξίδι στο Γύθειο του 19ου αιώνα συνεχίζεται μέσα από το άκουσμα των ιταλικών μελωδιών του διευθυντή της Φιλαρμονικής του Γυθείου, Giocondo Moretti. Το μαντολίνο που εκτίθεται και το οποίο μπορούν να αγγίξουν οι επισκέπτες συμπληρώνει την εικόνα.
Η μουσειακή εμπειρία όμως δε σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται στην αίθουσα τουριστικής προβολής όπου δίνεται η δυνατότητα να γίνει εικονική περιήγηση σε όλη τη χερσόνησο της Μάνης. Πιο συγκεκριμένα, ο διαδραστικός χάρτης που υπάρχει στην αίθουσα, λειτουργεί σαν μία ιστοσελίδα τουριστικού περιεχομένου. Τα αξιολογότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, πύργοι, εκκλησίες και άλλα μνημεία ή περιοχές φυσικού κάλλους, τα μουσεία και τα ωράρια λειτουργίας τους, οι γαστρονομικοί θησαυροί της Μάνης, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι τουριστικές υπηρεσίες κλπ., όλα ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών με ένα κλικ επάνω στο χάρτη. Ακόμα, δύο ψηφιακές οθόνες δίνουν η μία τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε ποικίλες πολιτισμικές διαδρομές σε όλη την έκταση του Δήμου και η άλλη τη δυνατότητα διάδρασης με τα ψηφιακά αρχεία Γυθειάτικης εφημερίδας.
Επειδή όμως, αυτή που είναι ιδιαίτερα σημαντική είναι η άποψη του επισκέπτη για όσα είδε εντός και εκτός ΚΠΑΜ, ζητείται από τους επισκέπτες να καταγράψουν τις απόψεις τους και να τις ρίξουν σε ένα κουτί. Οι απόψεις θα καταγράφονται και θα αξιολογούνται αναλόγως από τους ανθρώπους του ΚΠΑΜ.
Αυτό το οποίο ολοκληρώνει τη μουσειακή εμπειρία είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία εφαρμόζονται μετά από το πέρας της περιήγησης στις
μουσειακές εκθέσεις. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (αναλυτικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορείτε να δείτε σε σχετική ενότητα της ιστοσελίδας) και συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των βασικών θεμάτων του ΚΠΑΜ.