Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σπήλαια της Μάνης

Στα έγκατα του μύθου - Στις απαρχές του χρόνου

Δεμένα με τον μύθο, την παράδοση και την ιστορία, στέκουν επιβλητικά και μυστηριώδη, τα σπήλαια που εκτείνονται στην περιοχή γύρω από τον κόλπο του Διρού σε μικρή απόσταση από την Αρεόπολη.
Στο χώρο αυτό θα αναπτυχθεί μιαν ιδιαίτερη κοινότητα κατά τη διάρκεια της Νεότερης και της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (4800-3200 π.Χ). Δείγματα της δραστηριότητας αυτής της οικιστικής ομάδας θα έρθουν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποίησε στην περιοχή το ζεύγος Πετρόχειλου. Τα παγκοσμίου φήμης Σπήλαια Διρού με την απαράμιλλη ομορφιά είναι προορισμός χιλιάδων επισκεπτών ετησίως.
 

Πληροφορίες για τον επισκέπτη

Τα σπήλαια του Διρού μπορεί να τα προσεγγίσει κανείς ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Γύθειο στην Αρεόπολη. Από την Αρεόπολη συνεχίζει στην επαρχιακή οδό Αρεόπολης – Γερολιμένα και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων ακολουθεί την σήμανση προς Διρό. Τα σπήλαια είναι ανοικτά από τις 8.30-17.30 και η επίσκεψη στο εσωτερικό τους γίνεται με μικρές βάρκες σε μια απόσταση 1200 μέτρων ενώ το τελευταίο τμήμα μήκους 300 μέτρων , διανύεται με τα πόδια. Τελικός σταθμός της διαδρομής το Μουσείο Διρού σε μικρή απόσταση από την είσοδο των σπηλαίων. Στο εσωτερικό ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει διάφορα εργαλεία, σύνεργα υφαντικής, κοσμήματα, πήλινα και μαρμάρινα εδώλια καθώς και ανθρώπινα και ζωικά κατάλοιπα τα οποία εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών. Το μουσείο είναι ανοικτό όλες τις ημέρες από τις 8.00 -15.00 εκτός από την Δευτέρα.
* Όσοι από εσάς θελήσετε να επισκεφθείτε τα σπήλαια καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ζακέτα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας (περίπου 18°C) και της υψηλής υγρασίας.


Πληροφορίες αναψυχής

Η εμπειρία της επίσκεψης στα σπήλαια του Διρού ολοκληρώνεται με μια δροσερή απόδραση στην γειτονική παραλία. Δοκιμάστε τοπικά κρέατα και θαλασσινά δίπλα στο κύμα πασπαλισμένα με αφράτο αλάτι από τις αλυκές του Τηγανίου. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε μια ποσότητα από το αλάτι, το οποίο πωλείται στα μαγαζιά της περιοχής αλλά και από τα άλλα προϊόντα της μανιάτικης γης που θα κρατήσουν ζωντανή τη γευστική εμπειρία…

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες δίνουν σχήμα στην πέτρα, πλάθοντας μαγικές εικόνες και σχήματα στο εσωτερικό των υγρών σπηλαίων. Παραμυθένια και τα ονόματα που έδωσαν οι σπηλαιολόγοι στους χώρους των σπηλαίων. Βελούδινος σταλακτίτης, Διάδρομος των ονείρων, Λίμνη των Ωκεανιδών. Και το ταξίδι ξεκινά…


Σπήλαιο Αλεπότρυπα

Η Αλεπότρυπα είναι ένα σπήλαιο μήκους 300 μέτρων στο εσωτερικό του οποίου οι αίθουσες διαδέχονται η μια την άλλη. Στο βάθος του σπηλαίου μια λίμνη με πόσιμο νερό , ήταν εκείνη που τράβηξε το ενδιαφέρον των πρώτων κατοίκων. Τόπος λατρείας, καταφύγιο κατά τους χειμερινούς μήνες, χώρος αποθήκευσης των προμηθειών αλλά και χώρος εναπόθεσης των νεκρών. Οι πρόσφατες ανασκαφές θα φέρουν στο φως τα κατάλοιπα της αρχαιότερης διπλής ταφής του ευρωπαϊκού χώρου. Ένα ζευγάρι το οποίο θάφτηκε αγκαλιασμένο πριν από 6000 χρόνια….


Σπήλαιο Βλυχάδα

Το σπήλαιο ξεχωρίζει για τον πλούσιο διάκοσμο που το κατατάσσει ανάμεσα στα καλύτερα λιμναία σπήλαια του κόσμου. Ένας υπόγειος ποταμός διατρέχει το εσωτερικό του σπηλαίου. Το νερό του συναντά εκείνο της θάλασσας και η γεύση του γλυφή ή «βλυχή» κατά το τοπικό ιδίωμα είναι εκείνη που θα δώσει και το όνομα στο σπήλαιο. Πάρτε μια βαθιά ανάσα καθώς μπαίνουμε στην σάλα του Μεγάλου Ωκεανού το μήκος της οποίας φθάνει τα 160 μέτρα και το ύψος τα 30…


Η ζωή στα σπήλαια

Οι ανασκαφές και οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο των σπηλαίων του Διρού από το ζεύγος Ιωάννη και Άννα Πετρόχειλου έφεραν στο φως ένα σύνολο ευρημάτων που μας δίνουν πληροφορίες για τη ζωή των πρώτων κατοίκων τους. Έχουμε να κάνουμε με μια κοινότητα γεωργών και κτηνοτρόφων. Συμπλήρωναν τα αναγκαία καταφεύγοντας στο κυνήγι και το ψάρεμα όπως μαρτυρούν τα κατάλοιπα που εντοπίστηκαν στο βάθος των σπηλαίων. Μέσα στα ίδια σπήλαια, οι πρώτοι κάτοικοι της νεολιθικής περιόδου θα φτιάξουν και τα πρώτα εργαλεία και σκεύη τα οποία μπορεί κανείς να δει σήμερα στην έκθεση του Νεολιθικού Μουσείου Διρού.