Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα κάστρα της Μάνης

Στις επάλξεις της μνήμης και της ιστορίας…
 

Περιγραφή διαδρομής

Πύργος Τζανετάκη

Η περιήγηση στα κάστρα ξεκινά με αφετηρία το Γύθειο και πρώτη στάση το κάστρο του Πασσαβά κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας προς Αρεόπολη. Η διαδρομή συνεχίζεται με επόμενο σταθμό το κάστρο της Κελέφας έξω από το Οίτυλο. Τα ερείπια του κάστρου απλώνονται κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το ομώνυμο χωριό προς το Οίτυλο και είναι εύκολα προσβάσιμα. Ο τρίτος σταθμός στην περιήγηση μας είναι το κάστρο στο Τηγάνι ή κάστρο της Μεγάλης Μάνης. Ακολουθώντας την κεντρική οδική αρτηρία από την Αρεόπολη με κατεύθυνση προς Κοίτα , ο επισκέπτης ακολουθεί την διασταύρωση προς τους οικισμούς Σταυρί και Αγία Κυριακή που βρίσκεται στο δεξί του χέρι. Από την Αγία Κυριακή ξεκινά η πεζοπορική διαδρομή που οδηγεί προς το Τηγάνι. Τελικός σταθμός το κάστρο στον οικισμό Αχίλλειο πάνω από το λιμάνι του Πόρτο Κάγιο.
 

Πληροφορίες για τον επισκέπτη

Η περιήγηση στα κάστρα της Μάνης απευθύνεται σε λάτρεις της περιπέτειας και της ιστορίας. Λόγω της φυσικής οχυρής τους θέσης τα κάστρα , με εξαίρεση εκείνο της Κελέφας, δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με νερό, ορειβατικά παπούτσια και θα πρέπει να ξεκινήσουν την πορεία προς τα κάστρα νωρίς το πρωί , ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.

 

Πληροφορίες αναψυχής

Αφού ολοκληρώσετε την περιπετειώδη περιήγηση στις επάλξεις των κάστρων, ακολουθήστε τα μονοπάτια που οδηγούν στις παραλίες (Οίτυλο, Λιμένι, Διρός, Πόρτο Κάγιο) και αφεθείτε στη μαγεία του απέραντου γαλάζιου. Ανακτήστε δυνάμεις σε ένα από τα μικρά ταβερνάκια που ξεφυτρώνουν στους όρμους και εμπιστευτείτε την Μανιάτικη φιλοξενία που θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω..

Λαός πολεμικός και ανεξάρτητος οι Μανιάτες έδωσαν αγώνες για να μείνουν ελεύθεροι. Αρκετοί ήταν εκείνοι που στον διάβα των αιώνων θέλησαν να τους υποτάξουν. Φράγκοι, Βενετσιάνοι, Τούρκοι πέρασαν από τον τόπο αυτό. Την παρουσία τους μαρτυρούν οι βίγλες και τα κάστρα που στέκουν πλέον ερειπωμένα, στις κορυφές των λόφων και στις στρατηγικές διαβάσεις.
 

Σημείο ενδιαφέροντος Α

Το κάστρο του Πασσαβά

Το κάστρο του Πασσαβά

Νοτιοδυτικά του Γυθείου στον λόφο του οικισμού Μαραθέα βρίσκεται το κάστρο του Πασσαβά χτισμένο στο β μισό του 13ου αιώνα από τον Ιωάννη ντε Νεϊγύ πρωτοστράτορα του πριγκιπάτου της Αχαΐας . Σκοπός της ίδρυσης του ήταν ο έλεγχος της εισόδου στην περιοχή της Μάνης και η προστασία του λιμανιού του Γυθείου. Θα περάσει διαδοχικά στα χέρια Ελλήνων, Τούρκων και Βενετών με τελευταία την κατάληψη του το 1780 από τους κατοίκους της περιοχής, ως αντεκδίκηση για την προσβολή που έγινε στο μπέη της Μάνης Γρηγοράκη. Περνώντας από εκεί, σταθείτε και προσπαθήστε να εντοπίσετε στο γκρεμό του κάστρου του Πασσαβά, την τραγική φιγούρα της βασιλοπούλας που πήδηξε έφιππη το τείχος για να σωθεί από τους εχθρούς της, σύμφωνα με το μύθο.
 

Σημείο ενδιαφέροντος Β

Το κάστρο της Κελέφας είναι χτισμένο στην ανατολική άκρη του Μυλολάγκαδου κοντά στο Νέο Οίτυλο και πήρε το όνομα του από το γειτονικό χωριό. Χτίστηκε το 1670 κατά την πρώτη περίοδο της οθωμανικής κατοχής στην Μάνη από τον βεζίρη Αχμέτ Κιοπρουλή για να εδραιώσει την κυριαρχία των Οθωμανών στη Μέσα Μάνη ενώ το 1685 θα περάσει ξανά στα χέρια των Ενετών, όπου θα παραμείνει ως το 1715.  Ρωτήστε τους ντόπιους για τα μονοπάτια στο Μυλολάγκαδο.
 

Σημείο ενδιαφέροντος Γ

Κελεφας


Το κάστρο στο Τηγάνι Βρίσκεται στην χερσόνησο Τηγάνι κοντά στον όρμο του Μεζάπου. Χτίστηκε στα χρόνια του Ιουστινιανού (6ος αιώνας μ.Χ.) σε φυσικά οχυρή θέση πάνω σε έναν σχεδόν στρογγυλό και απόκρημνο βράχο, και αποτέλεσε αξιόλογο θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο. Το κάστρο αντιμετώπισε επιδρομές Αράβων και Σλάβων ενώ η ερήμωση του ξεκινά μετά το 13ο αιώνα.

 

Σημείο ενδιαφέροντος Δ

Κελέφας

Το κάστρο του Αχιλλείου Βόρεια από το Πόρτο Κάγιο και δεξιά από την είσοδο του όρμου, κοντά στο χωριό Αχίλλειο, ο επισκέπτης αντικρίζει τα ερείπια των τειχών του κάστρου το οποίο έχτισαν οι Οθωμανοί το 1570 για να υποτάξουν τη Μάνη. Στέκεται περήφανο το ερειπωμένο περίγραμμα των τειχών του φημισμένου κάστρου. Μέσα σε ένα χρόνο οι Μανιάτες με την βοήθεια του στόλου του Βενετού ναυάρχου Guerini , ανάγκασαν τους Οθωμανούς να παραδώσουν το κάστρο, το οποίο στην συνέχεια κατέστρεψαν…