Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γιορτές και Φεστιβάλ της Μάνης

Στο χοροστάσι του χρόνου

H Μάνη είναι ένας τόπος ξεχωριστός.  Παρελθόν και παρόν πλέκονται σε ένα αρμονικό συνταίριασμα που κάνει την εμπειρία της επίσκεψης στη Μάνη μοναδική. Κατά την παραμονή του εδώ, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα μονοπάτια της ιστορίας και των θρύλων και να γευτεί τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα που συνθέτουν ένα ιδιαίτερο γευστικό  μωσαϊκό. Τις μέρες των γιορτών θα ακολουθήσει τον δρόμο για τα γραφικά εξωκκλήσια και τις πλατείες των χωριών  και θα σμίξει με τους ντόπιους στο γλέντι. Και θα φύγει με ένα αίσθημα νοσταλγίας , λαχταρώντας σύντομα να επιστρέψει στην  φιλόξενη αγκαλιά της Μάνης.


Πληροφορίες για τον επισκέπτη γενικά

Γιορτές και φεστιβάλ της Μάνης

Μια ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη αποτελεί η συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό της επετείου της Επανάστασης με επίκεντρο την Αρεόπολη. Η Μάνη όμως ξεχωρίζει εκτός των άλλων και για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Κάθε χρόνο ο Δήμος Ανατολικής Μάνης οργανώνει το Πολιτιστικό Καλοκαίρι με εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις αλλά και αναβίωση παραδοσιακών εθίμων καθώς επίσης και βραδιές γαστρονομίας αφιερωμένες στα προϊόντα και τις ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου. Μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, με εξαιρετικά καταλύματα, αποτελεί εξαιρετικό προορισμό υψηλής πολιτισμικής εμπειρίας.

 

Πληροφορίες αναψυχής

Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές η Μάνη καλεί τον επισκέπτη στη φιλόξενη αγκαλιά της προσφέροντας μια απόδραση από την καθημερινότητα. Μοναδικές παραλίες κρυμμένες σε γραφικούς όρμους ,διαδρομές στο χρόνο και στην ιστορία κάτω από την σκιά των μανιάτικων πύργων, άνθρωποι ζεστοί και φιλικοί,  προϊόντα ζυμωμένα με το μεράκι και την αγάπη των ανθρώπων του τόπου, γεύσεις ξεχωριστές. Από την Αρεοπολη , το Οίτυλο και το Γερολιμένα έως το Βαχό, την Πετρίνα και τα χωριά του Σμήνους η Μάνη σας προκαλεί σε μια ξεχωριστή εμπειρία…

Γιορτές μνήμης αφιερωμένες στους ηρωικούς αγώνες των προγόνων αλλά και γιορτές που καλούν τον επισκέπτη να αισθανθεί τον παλμό της παράδοσης και του πολιτισμού και να αφεθεί  στην εμπειρία της φιλοξενίας που προσφέρει  απλόχερα αυτός ο μοναδικός προορισμός. Από τα χοροστάσια και τις πλατείες των χωριών στις κατανυκτικές ακολουθίες των μοναστηριών και από τις ονειρικές παραλίες στα γραφικά ταβερνάκια, ο επισκέπτης νιώθει τον παλμό ενός τόπου που πατά γερά στην παράδοση του αγκαλιάζοντας δημιουργικά το παρόν…
 

Στα χνάρια των προγόνων

Στα χνάρια των προγόνων

Με το σύνθημα – έμβλημα της Μάνης, νίκη ή θάνατος … Ημέρα μνήμης και τιμής για τους νεώτερους Μανιάτες οι οποίοι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ντυμένοι με τις  πατρογονικές φορεσιές και ζωσμένοι με τα άρματα των παππούδων  , θα δώσουν ξανά τον όρκο στο προαύλιο του Ταξιάρχη, αναβιώνοντας μια παράδοση αιώνων. Οι εορτασμοί διαρκούν τρεις ημέρες (15 – 17 Μαρτίου) και είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους επισκέπτες και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά να πάρουν από κοντά μια γεύση από την ιστορία του τόπου. Σιγοτραγουδώντας τους στίχους η Πατρίς μου είναι η Μάνη, αισθάνεσαι την υπερηφάνεια της μανιάτικης καταγωγής.
 

Γεύσεις του τόπου

Δοκιμασμένες στο πέρασμα του χρόνου , οι γεύσεις του τόπου καλούν τον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά την παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα. Συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, ζυμωμένες  με τα ίδια υλικά και ετοιμασμένες με το ίδιο μεράκι. Σύγκλινο, το καπνισμένο χοιρινό με τα βότανα και τα μυρωδικά της μανιάτικης γης, αγνό  μέλι, ελιές, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, λαλαγγίτες και πιτάρια με χόρτα της περιοχής, αλλά και λογής θαλασσινά αποτελούν τους μανιάτικους γευστικούς θησαυρούς. Μπορεί κανείς να τους ανακαλύψει σε όλα τα γραφικά ταβερνάκια της Αρεόπολης και του Γυθείου , του Κότρωνα και του Οιτύλου, αλλά και στη διάρκεια των γιορτών που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.


Βραδιές Παράδοσης

Βραδιές Παράδοσης

Στην χερσόνησο της Μάνης τα ήθη και οι παραδόσεις μένουν ζωντανά μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιότερων αλλά και μέσα από την καθημερινή πρακτική. Τους μήνες του καλοκαιριού , στις πλατείες των χωριών αλλά και στις απόμακρες παραλίες οι θρύλοι και οι παραδόσεις ζωντανεύουν ξανά. Παρακολουθήστε την αναπαράσταση του παραδοσιακού μανιάτικου γάμου στην Αρεόπολη και τη γιορτή του τρύγου του Βαχό και όσοι δεν φοβάστε ακολουθήστε τα βήματα των πειρατών στις παραλίες του Γερολιμένα και του Κότρωνα. Ο μόνος κίνδυνος είναι να μείνετε αιχμάλωτοι από την άγρια ομορφιά της Μάνης του Αυγούστου…
 

Στα μονοπάτια της πίστης

Στα μονοπάτια της πίστης

Λαός θρησκευόμενος με πίστη απλή και ανόθευτη που περνά από γενιά σε γενιά , με την ελπίδα στεριωμένη στη δύναμη των πολεμιστών αγίων τους οποίους επικαλούταν στις δύσκολες και ηρωικές δοκιμασίες του. Ακολουθήστε τους προσκυνητές του Αυγούστου στο ανηφορικό μονοπάτι προς το μοναστήρι του Σωτήρα που στέκει σαν αετοφωλιά επάνω από τον Κότρωνα. Και το Σεπτέμβρη όσοι  βρεθείτε στα γραφικά και καταπράσινα χωριά του Σμήνους ανάψτε ένα κερί στην Παναγία τη Γιάτρισσα πάνω από τον οικισμό της ηρωικής Καστάνιας.
 

Διατροφή & Υγεία

Η παραδοσιακή μανιάτικη διατροφή θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας και έχει πολλά από τα στοιχεία εκείνα, που οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι αναγκαία για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Ο ανεκτίμητος μανιάτικος γευστικός πλούτος αναδεικνύεται  μέσα από τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα του τόπου.