Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Μάνη των θρύλων και των παραδόσεων

Θρύλοι της πέτρας- Σκιές των περασμένων…

Περιγραφή διαδρομής

 Θρύλοι της πέτρας- Σκιές των περασμένων

Η περιήγηση μας ξεκινά από την Αρεόπολη και το Λιμένι , γενέτειρα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Συνεχίζουμε στην επαρχιακή οδό Αρεόπολης-Γερολιμένα με κατεύθυνση προς την Κίττα την «πολυπυργού» όπως είναι γνωστή στην τοπική διάλεκτο από τον μεγάλο αριθμό των πύργων που υψώνονται μέσα από τις γειτονιές της. Ενδιάμεση στάση από την Αρεόπολη προς την Κίττα , το κάστρο στο Τηγάνι. Από την Κίττα συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και έπειτα από 13 χιλιόμετρα προσεγγίζουμε την Βάθεια, το διατηρητέο οικισμό που δοκιμάστηκε κατά το παρελθόν από τις αιματηρές βεντέτες ενώ αποτέλεσε και ένα από τα ορμητήρια των πειρατών της περιοχής. Τελευταίος σταθμός της διαδρομής μας η Λάγια σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τη Βάθεια , κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου Χωσιαρίου –Γερολιμένα. Το πλήθος των οικογενειακών εκκλησιών που συναντούμε εδώ, παραπέμπει στην εποχή των έντονων συγκρούσεων ανάμεσα στις ισχυρές οικογένειες του τόπου.


Πληροφορίες για τον επισκέπτη

Περιπλανηθείτε στα σοκάκια και αφουγκραστείτε τον απόηχο των ιστοριών που έρχονται από το παρελθόν. Καθίστε σε ένα από τα παραδοσιακά και φιλόξενα καφενεία των χωριών και ανοίξτε κουβέντα με τους ντόπιους. Ταξιδέψτε μέσα από τις ιστορίες και τις αφηγήσεις τους στο παρελθόν και την παράδοση ενός τόπου που κατάφερε να κρατήσει ζωντανή στην μνήμη του την παρακαταθήκη των προγόνων. Πίσω από τις σφαλιστές πόρτες των πύργων , στα καλντερίμια και τις ξερολιθιές , στέκουν κρυμμένες οι σκιές των θρύλων.
Αφεθείτε στην ομορφιά του μανιάτικου τοπίου και απολαύστε τις καταγάλανες παραλίες. Εξερευνήστε τους μυστικούς όρμους και τις βραχοσπηλιές. Οι πιο τυχεροί μπορεί να συναντήσουν κάποια από τις νεράιδες που ακουμπούν το δειλινό στην άκρη του γιαλού…
Όσοι πάλι αντέχουν ας ακολουθήσουν τα μονοπάτια που οδηγούν στα κάστρα για να βιγλίσουν ελεύθερα το πέλαγο σαν τους παλιούς κουρσάρους και να ταξιδέψουν με το νου στα χρόνια των μαχών , τότε που το ατσάλι έσμιγε με την πέτρα του τόπου.

Μύθοι και παραδόσεις που φέρνουνε στο φως τις σκιές των θρύλων. Για την βασιλοπούλα στο Τηγάνι, για τις αρχοντικές γενιές και τους ξακουστούς πετρομάστορες της Κίττας, για τις μάχες της τιμής και της γενιάς στις γειτονιές της Βάθειας και της Λάγιας, για τον κουρσάρο Γερακάρη … Κι άλλες τόσες που πλέκουνε το νήμα της μνήμης και της ιστορίας με το φως του ήλιου, πάνω στην σκληρή κι όμορφη πέτρα…


Θρύλοι των κάστρων

Θρύλοι των κάστρων

Οι σκληρές μάχες που δόθηκαν για την κατάκτηση των κάστρων γέννησαν τους θρύλους που εξακολουθούν να στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα τις ερειπωμένες επάλξεις και τους αφύλακτους πύργους. Όποιος βρεθεί στο Τηγάνι , θα αναζητήσει τις 365 κρυφές στέρνες αλλά θα ακούσει και τον αντίλαλο του θρύλου για τη βασιλοπούλα του κάστρου όπως σώζεται στο τοπικό ιδίωμα … «εγίνη πόλεμος μέσα στο κάστρο και οι Τούρκοι ενικήσασι τους Χριστανούς τι ήταν αμέτρητοι. Και η βασιλοπούλα είδιάη με το άλογο της κα στον αγκρεμό. Ε πα και τα χαλία του αλόγου της βασιλοπούλας φαίνονται στο βράχο…»

 

Κίττα, η Πολυπυργού

Κίττα, η Πολυπυργού

Κατά τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου οι απόκρημνοι βράχοι της Μάνης θα αποτελέσουν το καταφύγιο ισχυρών οικογενειών. Αρκετοί από αυτούς θα εγκατασταθούν στην περιοχή της Κίττας όπου και θα εδραιώσουν συμβολικά την κυριαρχία τους υψώνοντας ισχυρούς πολεμόπυργους. Πατρίδα πολεμιστών αλλά και σπουδαίων μαστόρων της πέτρας όπως ο Καλαπόθος Λυμπέρης το σπίτι του οποίου κοσμούν μέχρι σήμερα εξαιρετικά λιθανάγλυφα.

 

Βάθεια-Λάγια

Βάθεια-Λάγια

Οικισμοί που διατηρούν μέχρι τις μέρες μας τον αυθεντικό χαρακτήρα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Η Βάθεια , με τις γειτονιές των ισχυρών γενιών , με τα 70 σπίτια, τους πολεμόπυργους και τις εκκλησίες , στεριωμένα επάνω στο βράχο και η Λάγια με τους πύργους και τις οικογενειακές εκκλησίες. Γενιές δεμένες με τον κώδικα της τιμής που οδηγούσε σε συγκρούσεις οι οποίες ερήμωσαν τον τόπο , στο πέρασμα των χρόνων.

 

Νεραΐδες και κουρσάροι

Ο θρύλος θέλει τη γενιά των Μαυρομιχαλαίων να κατάγεται από μια νεράιδα την οποία κατόρθωσε με τέχνασμα επιδέξιο να κάνει δική του ο Γιώργης Μαυρομιχάλης. Η ομορφιά της ήταν εκείνη που έδωσε στη γενιά το παρατσούκλι Νεραϊδογέννητοι. Στις ίδιες βραχοσπηλιές , στην άκρη της θάλασσας δεν κατέφευγαν μοναχά νεραΐδες αλλά και πειρατές ξεγελώντας τα καράβια που περνούσαν με λογής τεχνάσματα και οδηγώντας τα στα απόκρημνα βράχια. Ξακουστός ανάμεσα τους ο Λυμπεράκης Γερακάρης που ξεχώριζε για το θάρρος και τη σκληράδα του…