Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στους δρόμους των Ηρώων

Στους δρόμους των ηρώων  Στα μονοπάτια της τιμής

Περιγραφή διαδρομής

Μνημείο Πεσόντων

Η διαδρομή μας ξεκινά από το Γύθειο με κατεύθυνση την Αρεόπολη .  Ενδιάμεσος σταθμός το χωριό Γέρμα , πατρίδα των Μακεδονομάχων  Ηλία Χιονάκου και Νικόλαου Τσοτάκου. Επόμενος σταθμός η Αρεόπολη  στην κεντρική πλατεία της οποίας δεσπόζει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, πρωτεργάτη της Επανάστασης του Έθνους.  Από την Αρεόπολη συνεχίζουμε  προς την επαρχιακή οδό προς Γερολιμένα και ακολουθούμε την πινακίδα προς Διρό. Ο δρόμος καταλήγει στην παραλία του Διρού όπου  τον επισκέπτη υποδέχεται το άγαλμα της Μανιάτισσας.  Επιστρέφουμε στην κεντρική οδό και ακολουθούμε την διαδρομή προς Κοίτα. Τελικός σταθμός της διαδρομής μας ο ανδριάντας του ήρωα του Αλβανικού μετώπου  Κωνσταντίνου Δαβάκη στην διασταύρωση έξω από το χωριό Κεχριάνικα.

 

Πληροφορίες για τον επισκέπτη

Οι απόγονοι των αγωνιστών και των μαχητών της ελευθερίας δεν παύουν να τιμούν κάθε χρόνο την μνήμη των προγόνων τους.  Παρακολουθήστε τις τριήμερες εκδηλώσεις του Μαρτίου (17-20 Μαρτίου) για την επέτειο της έναρξης του Αγώνα του 1821  στην Αρεόπολη.  Όσοι βρεθείτε στη Μάνη το καλοκαίρι θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις στο Διρό το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου προς τιμή της ηρωίδας Μανιάτισσας  και στον Πολυάραβο (31 Αυγούστου) αφιερωμένη  στη μνήμη των ηρωικών Μανιατών.  Η αναπαράσταση της ορκωμοσία των οπλαρχηγών κατά το τριήμερο εκδηλώσεων της 17ης Μαρτίου και η αναπαράσταση της απόκρουσης των Τουρκο-αιγυπτίων στη γιορτή της μανιάτισσας μας μεταφέρουν εικόνες από το ένδοξο παρελθόν της Μάνης.
 

Πληροφορίες αναψυχής

Ακολουθήστε με δέος και σεβασμό την διαδρομή που θα σας ταξιδέψει στα χρόνια των ηρώων. Πραγματοποιήστε μικρές αποδράσεις στις παραλίες του Λιμενίου, του Οιτύλου και του Γερολιμένα. Οι γεύσεις της Μανιάτικης γης συνοδεύουν κάθε σας βήμα. Πίτες, χόρτα , παστά και θαλασσινά μαγειρεμένα με λάδι στυμμένο στην μανιάτικη πέτρα, μέλι και λαλαγγίτες. Δοκιμάστε  λούπινα , τον καρπό που συνόδευε πάντα το λιτό γεύμα των σκληροτράχηλων κατοίκων της περιοχής…

Σε κάθε βήμα του ο επισκέπτης αυτού του ηρωικού  τόπου θα συναντήσει ηρώα και μνημεία αφιερωμένα στη μνήμη εκείνων που έδωσαν πρόθυμα το παρόν στο κάλεσμα της πατρίδας σε όλους τους αγώνες. Από τα προεπαναστατικά κινήματα και τον αγώνα της Ανεξαρτησίας, ως το Μακεδονικό μέτωπο και τους Βαλκανικούς αλλά και το μέτωπο του 40. Στρατευμένοι και εθελοντές στο δρόμο της θυσίας και της τιμής , μένουν φωτεινά παραδείγματα για τους νεώτερους… Όλη η Ελλάδα είναι ποτισμένη με το αίμα Μανιατών. Χαρακτηριστική είναι η φράση που λακωνικά δηλώνει την ευθύνη της μανιάτικης καταγωγής. «Αν σου τύχει να γεννηθείς μανιάτης, η καταγωγή σε υποχρεώνει να είσαι τρία πράγματα: γενναίος, ντόμπρος και έντιμος.»
 

Σημείο ενδιαφέροντος Α

Άγαλμα Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στην Αρεόπολη

Άγαλμα Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη

Γεννημένος το 1765 ο Πέτρος Μαυρομιχάλης , γνωστός ως Πετρόμπεης, γόνος της ιστορικής οικογένειας και τελευταίος ηγεμόνας της Μάνης, έμελε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Επικεφαλής των Μανιατών θα κηρύξει την Επανάσταση στις 17 Μαρτίου 1821  στην Αρεόπολη και θα μπει πρώτος στην απελευθερωμένη Καλαμάτα.  Διακρίθηκε σε όλα τα πεδία των μαχών του Αγώνα,  καταλαμβάνοντας παράλληλα υψηλά πολιτικά αξιώματα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παλάτι της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων στο Λιμένι.

 

Σημείο ενδιαφέροντος Β

Άγαλμα της Μανιάτισσας στο Διρό

Άγαλμα της Μανιάτισσας

Με το δρεπάνι στο χέρι, με βλέμμα επιβλητικό,  στραμμένο στο πέλαγος, η γυναίκα της Μάνης στέκει φρουρός και σήμερα, όπως και τότε. Τον Ιούνιο του 1826. Όταν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ επιχείρησαν να αποβιβαστούν στην παραλία του Διρού, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσουν τους άντρες που μάχονταν στα ταμπούρια της Βέργας. Βρήκαν όμως απέναντι τους αποφασισμένες τις γυναίκες, που έτρεξαν να αποκρούσουν την επίθεση , με μόνο όπλο τα δρεπάνια και τα λιθάρια του τόπου τους. Μάλιστα, το σημείο στην παραλία του Διρού όπου πέταξαν τα άψυχα σώματα των Τουρκο – αιγυπτίων έχει πάρει το χαρακτηριστικό όνομα, «Μαυροβυθός».

 

Σημείο ενδιαφέροντος Γ

Ανδριάντας συνταγματάρχη Κωνσταντίνου  Δαβάκη στα Κεχριάνικα της Μάνης

Ανδριάντας συνταγματάρχη Κωνσταντίνου  Δαβάκη

Ο ήρωας του Αλβανικού μετώπου. Με το ξέσπασμα του πολέμου θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Επικεφαλής του 51ου Συντάγματος , με έδρα το Επταχώρι της Πίνδου, θα αντιμετωπίσει νικηφόρα τις αλλεπάλληλες επιθέσεις της επίλεκτης μεραρχίας αλπινιστών Τζούλια. Τον Δεκέμβριο του 1942 θα συλληφθεί μαζί με άλλους αξιωματικούς ως  ύποπτος για αντιστασιακή δράση. Κατά την μεταφορά τους στην Ιταλία , το πλοίο στο οποίο επέβαιναν θα τορπιλιστεί από συμμαχικό υποβρύχιο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο.

 

Σημείο ενδιαφέροντος Δ

Ηρώο Μακεδονομάχων –Γέρμα

Στο χωριό Γέρμα πριν από το Οίτυλο , στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου συναντούμε τις προτομές των ηρώων του Μακεδονικού αγώνα Ηλία Χιονάκου (καπετάν Λία) και Νικόλαου Τσοτάκου ( καπετάν Γέρμα). Αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και οι δυο ,διακρίθηκαν στις μάχες ενάντια στους κομιτατζήδες αλλά και στα τουρκικά αποσπάσματα. Στη μάχη της στη Λοσνίτσας  ο καπετάν Λίας θα τραυματιστεί στο γόνατο και θα αιχμαλωτιστεί ενώ ο καπετάν Γέρμας θα πέσει ηρωικά.
 

Σημείο ενδιαφέροντος Ε

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων στο Γύθειο

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων στο Γύθειο

Στην πλατεία κοντά στο Δημοτικό Κήπο, στη θέση Περιβολάκι, στέκει ένα μνημείο αφιερωμένο στους λάκωνες πεσόντες αεροπόρους που τίμησαν με την ηρωική θυσία τους, την μανιάτικη καταγωγή τους.