Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γαστρονομία - Παραδοσιακές Συνταγές

Κατά την επίσκεψή σας στη Μάνη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα, που ξεχωρίζουν τόσο για την εκλεκτή τους γεύση όσο και για την εξαιρετική τους ποιότητα.

Γαστρονομία - Παραδοσιακές Συνταγές

Η μανιάτικη μαγειρική, με την ποικιλία και την ποιότητα των υλικών της, με τους σοφούς, ευεργετικούς συνδυασμούς και τη γνώση αιώνων, απολαμβάνει προνομιακή θέση στις προτιμήσεις ντόπιων και επισκεπτών.

Τα τελευταία χρόνια, ανήσυχοι και δημιουργικοί μάγειρες & σεφ, δουλεύοντας με τοπικά προϊόντα πάνω σε παραδοσιακές συνταγές, κερδίζουν τις γευστικές μας εντυπώσεις, αναδεικνύοντας ευφάνταστα, απλά, καθημερινά πιάτα της μανιάτικης κουζίνας.

Στη Μάνη εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρείτε τα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως σύγκλινο, λουκάνικα, μέλι θυμαρίσιο και ανθέων εξαιρετικής ποιότητας, γεύσης και αρώματος, παξιμάδια, χυλοπίτες, τραχανά, αλάτι, τυρί, κάπαρη, δίπλες, παστέλι, παραδοσιακές πίτες και το εξαιρετικό ούζο. Μην ξεχάσετε να γευτείτε τα γλυκά του κουταλιού.

Γαστρονομία - Παραδοσιακές Συνταγές

Όλα αυτά τα είδη διατροφής υπάρχουν σε κάθε μανιάτικο σπίτι και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα.

Ευρετήριο Παραδοσιακών Συνταγών

Γαλόπιτα (γαλατόπιτα): Η γλυκιά πίτα που συνήθιζαν να φτιάχνουν το Πάσχα με γάλα και αλεύρι και αυγά, αρωματισμένη με μπόλικη κανέλλα.

Δίπλες: Ξακουστές για κεράσματα σε γιορτές, γάμους, γεννήσεις συμβολίζουν την χαρά και την αφθονία. Φτιαγμένες με αφράτη ζύμη (αλεύρι και αυγό) μέλι, κανέλλα και χοντροτριμμένα καρύδια.

Καγιανάς: Πρόκειται για ένα γρήγορο φαγητό. Φρέσκιες ντομάτες που μέσα ρίχνουν αυγά αφότου τα έχουν χτυπήσει και στη συνέχεια βάζουν τυρί φέτα. Συνήθως προσθέτουν λουκάνικο ή σύγκλινο.

Κόκκορας κοκκινιστός: Χαρακτηριστικό πιάτο, συνήθως το έφτιαχναν τις Κυριακές και σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Το συνοδεύουν με χοντρά μακαρόνια και ντόπια μυτζήθρα.

Κρεμμύδες: Αγριόχορτο που βρίσκεται κυρίως μόνο σε ένα χωριό στο Δρυ. Μοιάζει με φύλλο χλωρού σκόρδου και έχει γεύση και μυρωδιά κρεμμυδιού εξ’ ου και το όνομά του. Το κάνουν πίτα και πιτάκια. Δοκιμάστε τα κρεμμυδοπιτάρια του χωριού Δρυ.

Λαλάγγια ή Τηγανίδες: Τηγανιτή ζύμη που συνήθως έφτιαχναν εθιμικά δύο φορές το χρόνο (Χριστούγεννα – Φώτων). Σήμερα τις βρίσκετε σχεδόν παντού. Η ουδέτερη γεύση τους προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού τους με αλμυρό ή γλυκό, αλμυρού πασπαλισμένο με τριμμένη φέτα ή ξηρή μυζήθρα, γλυκού με μαρμελάδες ή μέλι.

Μακαρονάδα τσουχτή: Χειροποίητα χοντρά μακαρόνια ανακατεμένα με ξερή μυζήθρα «καβουρδισμένη» σε ελαιόλαδο, σερβιρισμένα με τηγανητό αυγό.

Μαράθια: Ο άνηθος και τα μάραθα στην Αρεόπολη, κυρίαρχα μυρωδικά στην μανιάτικη κουζίνα.
Οματιές ή ματιές: Το χοιρινό έντερο γεμιστό. Χοιρινή συκωταριά ψιλοκομμένη με ρύζι και τσιγαριστά χόρτα, σκόρδο και κρεμμύδι.

Ορτύκια: Παστά, μαγειρευτά σε πίτα. Αγαπημένος μεζές που τον διατηρούσαν έως και δύο χρόνια μέσα στη γλίνα, αφού τα είχαν παστώσει. Τα έπιαναν στον Όρμο της προσηλιακής Μάνης, Πόρτο Κάγιο και τα έφτιαχναν κοκκινιστά με ρύζι ή τραχανά. Με τα εντόσθια τους έφτιαχναν πασπαλά. Μοναδικής έμπνευσης ήταν η πίτα της Μέσα Μάνης, το λεγόμενο Κουζούνι με ορτύκια, ντομάτα, κρεμμύδι σε χειροποίητο φύλλο. Τις τσίχλες τις έκαναν βραστές με πορτοκάλι ή ψητές.

Πασπαλά: Αλευρένια κρέμα, με τα εντόσθια και τα ξίγκια που τα τσιγάριζαν και με τις τσιγαρίδες έκαναν τον πασπαλά.

Πιταράκια: Κομμάτια φύλλου τηγανισμένα σε μπόλικο ελαιόλαδο. Οι γνωστές «τραβηχτές» παραδοσιακές πίτες, τηγανιτές που πήραν το όνομά τους επειδή τραβάνε τις άκρες της ζύμης την ώρα που τις ρίχνουν στο τηγάνι. Γίνονται από την ζύμη του ψωμιού.

Σαρακηνικό: Σγουρός, χριστάγκαθο, γαλατσίδα, καυκαλίθρες, γκοτζίννες σκατζίκι, αγριόπρασα, κρεμμύδια κ.ά., είναι τ’ αγριόχορτα που χρησιμοποιούν οι Μανιάτισσες για να φτιάξουν χορτόπιτες, πιτάκια και λαχανόριζο. Τα αγριόπρασα τα μαγειρεύουν με κρέας, όσπρια, καθώς και τα φασόλια γιαχνί με καυκαλήθρα κ.ά.

Σύγκλινο: Το σύγκλινο τρώγεται αυτούσιο ως μεζές, είτε το μαγειρεύουν και το βάζουν στα λαδερά, στον καγιανά, είτε το φτιάχνουν με αυγά ή με τραχανά. Συνήθως το ψήνουν κομμένο σε κομμάτια στο τηγάνι με λίγο από το λίπος του ή λάδι.

Τυρόπιτα: Πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, με φρέσκο τυρί και άνηθο. Την έφτιαχναν κυρίως το Πάσχα, κάτι που συνηθίζεται έως και σήμερα.

Χοιρινό με σέλινο, φρικασέ: Παραδοσιακό φαγητό που έφτιαχναν και συνεχίζουν να φτιάχνουν έως και σήμερα, τα Χριστούγεννα από κομμάτια, συνήθως, σπάλα; οικόσιτου χοίρου.
 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΣΕΦ

Λαζάρου Λευτέρης

Πρασόπιτα με σύγκλινο Μάνης

Λουκάκος Γιάννης…

Τάρτα με πράσο και σύγκλινο Μάνης

Νικολάου Ντίνα

Ομελέτα με σύγκλινο Μάνης

Περγαντή Νατάσα

Φιογκάκια με σύγκλινο

HomeFood

Σύγκλινο με κυδώνια γιαχνί