Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τρέχουσες

Η τρέχουσα περιοδική έκθεση που φιλοξενεί το ΚΠΑΜ αφορά σε αντικείμενα που έχουν γίνει δωρεά από τον κ. Βασίλη Δαμηλάκο και πρόκειται για γυάλινα πιάτα και βάζα που κατασκευάστηκαν στο υαλουργείο της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων ιδιοκτησίας του κ. Μποσοδάκη Αθανασιάδη (πλειοψηφικό πακέτο), και τα οποία διακοσμήθηκαν από τους καλλιτέχνες που ανήκαν στο εργαστήριο αυτό κατά την διάρκεια της δεύτερης και τρίτης δεκαετίας του εικοστού αιώνα.

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν παραχθεί με όλους τους τρόπους επεξεργασίας και διακόσμησης του γυαλιού, ενώ όσα από αυτά φέρουν διακοσμητικά θέματα εμπνεόμενα από την αρχαιότητα έχουν κατασκευαστεί χωρίς μηχανική υποστήριξη, είναι δηλαδή εξ’ ολοκλήρου χειροποίητα και έχουν δεχτεί επιπλέον επεξεργασία με φθόριο και σμάλτο που τους προσδίδει παλαιωμένη όψη. Φιλοξενούνται επίσης, πιάτα και βάζα με φυτικά ή γεωμετρικά μοτίβα.

Το σύνολο των αντικειμένων τόσο από άποψη σχήματος όσο και από άποψη διακόσμησης, έχει πολλά εκφραστικά στοιχεία, όπως το ύφος (τεχνοτροπία, στιλ, παραστάσεις), η σύνθεση και οι χρωματικές συνθέσεις, οι οποίες έχουν πολλά κοινά με τα αρχαιοελληνικά αντικείμενα και ειδικότερα με αμφορείς και ληκύθους.

Είναι μία συλλογή εξέχουσας σημασίας η οποία έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις όπως η «Διεθνής Έκθεση Παρισιού» το 1937 και η «Παγκόσμια Διεθνής Έκθεση της Νέας Υόρκης» το 1939. Έχει επίσης λάβει βραβείο εκτός συναγωνισμού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και έχει λάβει μέρος σε διεθνή έκθεση στο Μπάρι της Ιταλίας το 1938.