Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αρεόπολη

Σεργιάνι στο καλντερίμι της παράδοσης και της ιστορίας…

Περιγραφή της διαδρομής

Αρεόπολη

Η διαδρομή στο εσωτερικό της ιστορικής πόλης ξεκινά από την κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του πρωτεργάτη της Επανάστασης του 21 στη Μάνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821 ,δίπλα στον ναό των Ταξιαρχών με τα χαρακτηριστικά ανάγλυφα. Επιστρέφουμε στην κεντρική πλατεία έπειτα από μια σύντομη στάση σε ένα από τα γραφικά καφενεία και ακολουθούμε τον παράλληλο προς το λιθόστρωτο δρόμο που οδηγεί στο Μουσείο Πικουλάκη. Το Μουσείο φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση με τίτλο «Ιστορίες Θρησκευτικής Πίστης στη Μάνη» και είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Μουσείων Μάνης. Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο Πικουλάκη βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Γεωργιάνικης , οικογενειακής εκκλησίας των Μαυρομιχαλαίων. Επιστρέφοντας στην πλατεία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και το Μουσείο Ιππικού Ομίλου που στεγάζεται σε έναν ιδιωτικό χώρο δίπλα στο κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αρεόπολης. Σε μικρή απόσταση από την Αρεόπολη κοντά στον οικισμό Ξιφαριάνικα βρίσκεται και η μονή των Αγίων Πάντων οικογενειακή εκκλησία του γένους των Ξιφαριάνων τα μέλη της οποίας συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να γιορτάσουν την μνήμη των αγίων.
 

Οδηγίες προς τον επισκέπτη

Η Αρεόπολη αποτελεί έναν προορισμό για όλες τις εποχές καθώς διατηρεί έντονα το τοπικό χρώμα από κοινού με τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά την διάρκεια των τριήμερων εορτασμών (17-20 Μαρτίου) που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της επετείου της εξέγερσης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η έκθεση που στεγάζεται στο εσωτερικό του πύργου Πικουλάκη και η οποία είναι επισκέψιμη καθ όλη την διάρκεια του χρόνου (Τρίτη-Κυριακή 8.30-15.00)
 

Πληροφορίες αναψυχής

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα λιθόστρωτα δρομάκια που απλώνονται κάτω από την επιβλητική σκιά των πύργων, να δοκιμάσει τις τοπικές γεύσεις σε ένα από τα μικρά , γραφικά ταβερνάκια. Η απόλαυση του καφέ , συζητώντας με τους ντόπιους σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία του πλακόστρωτου καλντεριμιού, το οποίο σφύζει από ζωή, ιδιαίτερα τις νύχτες του καλοκαιριού είναι μια μοναδική εμπειρία. Εκείνοι που θέλουν να παρατείνουν την επίσκεψη τους δεν έχουν παρά να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν από τα γραφικά πετρόχτιστα boutique ξενοδοχεία , χτισμένα στα πρότυπα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής με θέα στο απέραντο γαλάζιο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την τοποθεσία Σπήλιοι στο δυτικό άκρο της Αρεόπολης από όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα με θέα στο μεσσηνιακό κόλπο.

Χτισμένη σε ένα βραχώδες οροπέδιο , με θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο , η Αρεόπολη, αποτέλεσε κατά το παρελθόν έδρα της ισχυρής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Πατρίδα ηρώων και μαχητών του αγώνα της Ανεξαρτησίας θα πάρει το όνομα της από τον θεό του πολέμου, Άρη. Στο πέρασμα των χρόνων θα εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Δείγμα της ισχύος και της ακμής του παρελθόντος οι πύργοι και τα αρχοντικά σπίτια, αλλά και το Παλάτι των Μαυρομιχαλαίων στο Λιμένι.
 

Άγαλμα του Μαυρομιχάλη στην κεντρική πλατεία

Άγαλμα του Μαυρομιχάλη

Ο μύθος θέλει την ιστορική οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων να κατάγεται από μια νεράιδα την οποία κατόρθωσε, με τέχνασμα να πάρει για γυναίκα ο Γιώργης Μαυρομιχάλης. Ισχυρή γενιά θα επικρατήσει σύντομα και θα εδραιώσει την κυριαρχία της στην περιοχή με επίκεντρο το Λιμένι. Ο φόρος τον οποίο θα καταβάλλει η οικογένεια στους αγώνες για την Ανεξαρτησία , βαρύς. 69 νεκρούς θα μετρήσει στα πεδία των μαχών. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει , ο πρωτεργάτης και αρχιστράτηγος του Αγώνα στο Μοριά , Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης το άγαλμα του οποίου δεσπόζει επιβλητικό στην κεντρική πλατεία της πόλης.

 

Δίδυμη εκκλησία

Δίδυμη εκκλησία

Τα πρώτα βήματα οδηγούν τον επισκέπτη στο διπλό ναό της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπου, στην πλατεία Νιαρχάκου, με τοιχογραφίες του 1869 και ενδιαφέρον βαθμιδωτό καμπαναριό με λιθανάγλυφα. Μπορείτε να ανάψετε ένα κερί και ακριβώς απέναντι μη διστάσετε να επισκεφθείτε ένα από τα παλαιότερα μπακάλικα της περιοχής που διατηρεί ακόμα αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

 

Ναός των Ταξιαρχών

Ναός των Ταξιαρχών

Χτισμένος στην άκρη του κεντρικού λιθόστρωτου καλντεριμιού που οδηγεί στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821 , ο ναός των Ταξιαρχών ξεχωρίζει για τον πλούσιο ανάγλυφο διάκοσμο του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι παραστάσεις των πολεμικών αγίων στο υπέρθυρο του ναού καθώς και η απεικόνιση του ζωδιακού κύκλου. Στο προαύλιο του ναού θα συγκεντρωθούν στις 17 Μαρτίου 1821 οι αγωνιστές από την γύρω περιοχή με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, και θα κηρύξουν την έναρξη της Επανάστασης. Από εκεί θα βαδίσουν για την κατάληψη της Καλαμάτας ανάβοντας την σπίθα του Αγώνα στο Μοριά.

 

Μουσείο Πικουλάκη

Στο εσωτερικό ενός αναπαλαιωμένου πύργου , σε μικρή απόσταση από τον ναό των Ταξιαρχών στεγάζεται η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Ιστορίες Θρησκευτικής Πίστης στη Μάνη». Είναι μια έκθεση που παρουσιάζει και ερμηνεύει την πορεία της εξέλιξης του χριστιανισμού στην χερσόνησο της Μάνης με την βοήθεια εποπτικών κειμένων αλλά και αρχαιολογικών καταλοίπων και ευρημάτων (εκκλησιαστικά βιβλία, αναθηματικές επιγραφές, λειτουργικά αντικείμενα και σκεύη). Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο Πικουλάκη βρίσκεται ο ναός του Ιωάννη του Προδρόμου καθώς και η Παναγία η Γεωργιάνικη , οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μαυρομιχαλαίων με αξιόλογο ανάγλυφο διάκοσμο.
 

Λιμένι

Λιμένι

Αναπόσπαστα δεμένη με την ιστορία της πόλης είναι και εκείνη του φυσικού της λιμανιού. Το Λιμένι , έδρα των εμπορικών δραστηριοτήτων της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων , είναι χτισμένο σε ένα μικρό όρμο , κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από την Αρεόπολη προς την Καλαμάτα. Μάρτυρας της ακμής και της στρατηγικής σημασίας του οικισμού το λεγόμενο Παλάτι των Μαυρομιχαλαίων αλλά και το Συσσίτιο, η πρώτη κατοικία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που κτίστηκε το 1762 και σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο.

 

 Άγιοι Πάντες Ξιφαριάνικα

Σε μικρή απόσταση από την Αρεόπολη , στον οικισμό Ξιφαριάνικα βρίσκεται ο μοναστηριακός ναός των Αγίων Πάντων, οικογενειακής εκκλησίας του γένους των Ξιφαριάνων με τοιχογραφίες του 1767. Εκεί κάθε χρόνο συγκεντρώνονται τα μέλη της οικογένειας για να τιμήσουν τους προστάτες αγίους και να ανανεώσουν συμβολικά τους ιερούς δεσμούς της μανιάτικης γενιάς
 

Εντοπισμός πέτρινων κυψελών

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο το οποίο έχει να κάνει με την παράδοση του τόπου είναι οι πέτρινες κυψέλες, οι λεγόμενες θερίδες, τετράγωνα κιβώτια, χτισμένα με πλάκες πήλινες ή λίθινες. Το πίσω μέρος τους έκλεινε με ξύλινο καπάκι ενώ στην μπροστινή μεριά υπήρχε μια τρύπα για την είσοδο των μελισσών. Στο εσωτερικό τους είχαν δυο πατώματα και το επάνω μέρος σκεπαζόταν με κεραμίδια τις γνωστές μανιάτικες τίκλες.