Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φάροι - Λιμάνια - Ακρωτήρια

Στης θάλασσας την άκρη –Στα κύματα του χρόνου..

Περιγραφή διαδρομής

foto

Η διαδρομή ξεκινά από το λιμάνι του Γυθείου με μια βόλτα στην μαρμάρινη προκυμαία και το νησάκι της Κρανάης που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της διαδρομής μας.  Στην ανατολική πλευρά του νησιού ο επισκέπτης θα δει τον φάρο ο οποίος κατασκευάστηκε το 1873 και το ύψος του φθάνει τα 23 μέτρα. Αναχωρούμε από το Γύθειο , ακολουθώντας αρχικά τον δρόμο προς Αρεόπολη. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη, προσεγγίζουμε το Λιμένι, έδρα των εμπορικών δραστηριοτήτων της ισχυρής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Από το Λιμένι επιστρέφουμε στην Αρεόπολη και ακολουθούμε την επαρχιακή οδό προς Γερολιμένα με τελικό προορισμό το Πόρτο Κάγιο και το ακρωτήρι του Ταινάρου   με τον ναό του Ποσειδώνα και τον φάρο ο οποίος ορίζει το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.

 

Πληροφορίες για τον επισκέπτη

Ο Φάρος της Κρανάης παραμένει κλειστός για τους επισκέπτες καθώς προορίζεται να φιλοξενήσει έκθεση αφιερωμένη στην ναυτική ιστορία της Μάνης. Όσοι επισκεφθούν την Κρανάη μπορούν να δουν και τον πύργο της οικογένειας Τζανετάκη ο οποίος στέγαζε μέχρι πρόσφατα την έκθεση του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου Μάνης. Όσοι επιχειρήσουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στον φάρο του Ταινάρου θα πρέπει να έχουν τον ανάλογο εξοπλισμό (αθλητικά παπούτσια, νερό, καπέλο) ενώ δεν συστήνεται η πεζοπορία προς το φάρο τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού.
 

Πληροφορίες αναψυχής

Η διαδρομή αυτή εκτείνεται σε μια μεγάλη απόσταση από το Γύθειο ως το Ταίναρο. Είναι μια διαδρομή που έχει να προσφέρει εμπειρία και συνοδεύεται από προκλήσεις… Ξεκινήστε με τα φρέσκα θαλασσινά στην προκυμαία του Γυθείου και συνεχίστε το γευστικό ταξίδι στο Οίτυλο και το Λιμένι. Χαλαρώστε στα κρυστάλλινα νερά στο λιμανάκι του Πόρτο Κάγιο και στον όρμο του Ταινάρου. Εφοδιαστείτε με νερό και ετοιμαστείτε για την περιπέτεια. Η άγρια ομορφιά της Μάνης σας καλεί να ανακαλύψετε τα μυστικά της..

Φάροι, λιμάνια και ακρωτήρια. Σημεία οριακά και τόποι αναφοράς για τους έμπειρους Μανιάτες ταξιδευτές. Τόποι μεθοριακοί και ιεροί , όπου οι αρχαίοι βωμοί σμίγουν με τους ναούς της νέας λατρείας. Με τους φάρους να δίνουν το στίγμα , από την Κρανάη ως το Ταίναρο  και τα λιμάνια , ορμητήρια των πειρατών και των αγωνιστών της ελευθερίας , να ανοίγουν την φιλόξενη αγκαλιά τους στον επισκέπτη της χερσονήσου..


Σημείο ενδιαφέροντος Α

Λιμάνι Γυθείου

Λιμάνι Γυθείου

Το λιμάνι του Γυθείου , θα αποτελέσει σημαντικό κέντρο εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Από εδώ διακινούνταν προς το εξωτερικό τα προϊόντα της Μανιάτικης γης: λάδι, σταφίδα , σύκα, βελανίδια, βαμβάκι , πρινοκκόκκι, κουκούλια μεταξιού  αλλά και δημητριακά , καπνός, εσπεριδοειδή και κτηνοτροφικά προϊόντα. Τις εξαγωγές διευκόλυνε η απευθείας σύνδεση του λιμανιού με την Νέα Υόρκη. Τον ίδιο δρόμο ωστόσο θα ακολουθήσουν και αρκετοί από τους ντόπιους επιβιβαζόμενοι στα υπερωκεάνια με προορισμό την Αμερική.

 

Σημείο ενδιαφέροντος Β

Νήσος Κρανάη-Φάρος Κρανάη

Νήσος Κρανάη-Φάρος Κρανάη

Το νησάκι της Κρανάης , σύμφωνα με την μυθολογία αποτέλεσε το καταφύγιο του Πάρη και της  Ωραίας Ελένης  πριν την αναχώρηση τους για την Τροία. Το νησί συνδέεται με την πόλη του Γυθείου μέσω ενός λιμενοβραχίονα. Στην ανατολική πλευρά του νησιού ο επισκέπτης θα δει τον φάρο ο οποίος κατασκευάστηκε το 1873 και το ύψος του φθάνει τα 23 μέτρα. Κατά την αρχική του φάση λειτούργησε με πετρέλαιο απλώνοντας μια δέσμη φωτός σε μια ακτίνα που έφθανε τα 15 ναυτικά μίλια.

 

Σημείο ενδιαφέροντος  Γ

Λιμένι

Λιμένι

Το Λιμένι έδρα της εμπορικής δραστηριότητας των Μαυρομιχαλαίων , είναι χτισμένο σε μικρή απόσταση από το Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι, βόρεια της Αρεόπολης. Αναζητήστε το Παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και επισκεφθείτε την πρώτη κατοικία του το λεγόμενο «Συσσίτιο» που έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως ξενώνας. Κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σώστη διακρίνεται και ο ανδριάντας του Πετρόμπεη.


Σημείο ενδιαφέροντος Δ

Πόρτο Κάγιο

Ακρωτήριο Ταίναρο

Ο περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας  ταυτίζει το Πόρτο Κάγιο με την αρχαία Ψαμαθούντα. Στα νεώτερα χρόνια το λιμάνι του Πόρτο Κάγιο ονομασία που παραπέμπει στο μεγάλο αριθμό των ορτυκιών που συρρέουν στην περιοχή , θα αποτελέσει ορμητήριο του αγωνιστή Λάμπρου Κατσώνη.

 

Σημείο ενδιαφέροντος Ε

Ακρωτήριο Ταίναρο-Φάρος Ταινάρου

foto2

Ο φάρος κτίστηκε το 1882 από Γάλλους μηχανικούς και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Το ύψος του φθάνει τα 16 μέτρα και το σχήμα του είναι τετράγωνο σε αντίθεση με τον οκτάγωνο της Κρανάης. Η λειτουργία του θα διακοπεί κατά την διάρκεια της Κατοχής για να συνεχίσει με το τέλος του πολέμου.  Από το 1950 , χρονολογία της δεύτερης ανακαίνισης του, ως το 1984 φιλοξενούσε στο εσωτερικό του, τρεις φαροφύλακες